woensdag 12 december 2012

Preitaart (van Monica)


Nog een recept van de kookwedstrijd 
Een hartige taart die is ingestuurd door Monica van der Spek. Deze collega kookt graag en is in haar element als ze haar creativiteit kan gebruiken. Bijvoorbeeld door te koken met ingrediënten die op dat moment voorhanden zijn. Daarmee ontstaan vaak de lekkerste gerechten! Deze schotel kun je in zijn geheel een dag vooraf maken en in de koelkast zetten (neem dan een iets langere baktijd in de oven, omdat de schotel koud is).

Monica stelt voor om een lekkere bos- of strandwandeling te maken. Bij thuiskomst hoef je alleen maar de klaarstaande schotel in de oven te zetten en daarna kun je warm worden met een glaasje rode wijn in de hand en… smullen maar!

Preitaart

Recept voor 4 personen 

Benodigdheden:
  • 275 gram kant & klare bladerdeeg (rol of plakjes)
  • 400 gram geschilde aardappelen
  • 400 gram prei, in ringen gesneden
  • 250 gram mascarpone
  • 150 gram geraspte oude kaas
  • 1 ei
  • 6 chipolata worstjes of merquez worstjes
  • peper, zout en nootmuskaat naar smaak (niet te veel hoor)
  • 1 maat tl. à 5 ml. paprika en kerriepoeder (of alleen paprika of kerriepoeder, maar dan wel 2 tl. in totaal)
  • paneermeel (of beschuitje fijn gemaakt in de vijzel als je deze hebt)
  • boter om ovenschaal in te vetten (of iets anders voor invetten)
  • boter of vloeibaar bak- en braadproduct om de worstjes in te braden
  • hulpmiddelen:
  • ovenschaal 

Bereiding:

Oven voorverwarmen op 200 graden C. Vet de ovenschaal in en bestuif deze met bloem. Leg daarna de rol bladerdeeg in de schaal en prik er met een vork wat gaatjes in. Werk je met plakjes, leg ze dan naast elkaar, iets overlappend op een licht met bloem bestrooid werkvlak, deegrol en deeg en rol ze uit tot ze passen in de ovenschaal en één mooie lap vormen.
Blancheer de prei (Monica doet dit heel simpel door de prei in het vergiet te doen en 2 x een volle waterkoker (of pan) met gekookt water langzaam erover heen te gieten.

Kook de aardappels in 20 minuten gaar in licht gezouten water. Stamp de uitgestoomde aardappelen en meng hierdoor het zout en peper en natuurlijk nog een lekkere klont roomboter (als het erg droog is, kun je een scheut hete melk toevoegen) zo wordt de puree lekker zacht. Pak nu een mengkom en klop daar het ei in, voeg dan het bakje mascarpone toe en de paprika en kerriepoeder en klop goed door! Als dit een mooi glad geheel is geworden voeg je de geraspte kaas toe.

Leg de worstjes voor het braden 2 minuten in heet water, zodat de velletjes van de worstjes in de pan niet barsten en daardoor de heerlijke smaak en vocht uit de worst getrokken wordt.
Ze krijgen dan wel even een onsmakelijke en grauwe kleur. Daarna de worstjes gaar bakken in boter of ander bakproduct. Snijd ze in stukken, ongeveer een vingerkootje lang.
  
Nu gaan we stapelen in de ovenschaal. Leg de stukjes worst op het bladerdeeg, vervolgens een beetje van het mascarponemengsel, de helft van de prei en strooi hier wat (het liefst verse) nootmuskaat over, de rest van het mascarponemengsel en de rest van de prei en weer een beetje nootmuskaat. Als laatste de aardappelpuree erover verdelen en evt. nog bestrooien met wat kaas of  paneermeel.

Nu kan de ovenschotel in de oven op 200 graden C. gedurende 40/45 minuten.

Bon appetit!

Geen opmerkingen: