zondag 18 november 2012

Stoofpot uit de römertopf met wintergroenten


Laat het maar koud worden!
Koken in de Römertopf past helemaal in het seizoen! Lekkere stoofpotten met winterpeen, aardappel (neem eens zoete aardappel), spruiten, kool (zoals rode,  boeren, witte, groene, savooie  en spitskool), knolselderij, paddenstoelen,   pompoen, prei, stoofvlees (van lam, rund of varkensvlees), zuurkool, pastinaak, etc.


Als je de Römertopf gebruikt om mee te koken, dan moet je daar enige tijd voor uit trekken. Het koken neemt als snel 1,5 uur in beslag! Menig kippetje is al gaar gestoofd in de pot. De afgelopen week heb ik een winterstoofpot bereid. Een hartige schotel met lekker veel wintergroenten erin zoals winterpeen, aardappel, spitskool, ui en schouderkarbonades. Op smaak gebracht met rozemarijn, salie, knoflook en peterselie. Door bouillon in de pot te schenken krijg je een heerlijk gerecht wat lijkt op zeer gevulde maaltijdsoep!

Ook bijzonder geschikt om een vegetarische variant te koken. En heb je geen Römertopf, dan kun je ook een stevige stoofpan met deksel geschikt voor de oven gebruiken.

Kijk ook eens bij mijn andere Römertopf recepten
Kip uit de Römertopf met salie, appel en bier
Kip uit de Römertopf met kerrie-sinaasappel marinade

Waar koop je een Römertopf?
Kijk eens op deze link waar heel veel verschillende varianten worden aangeboden: http://pannenland.nl/romertopf

Na het stoven
Stoofpot uit de römertopf met wintergroenten

Hoofdgerecht voor 4 personen

Benodigdheden:
  • ½ spitskool, stronk eruit in middelgrote stukken
  • 2 varkensschouderkarbonades, in middelgrote stukken
  • 1 grote of 2 kleine winterpenen, in  middelgrote stukken
  • 400 gram aardappels ongeschild gewogen, schillen en in middelgrote stukken snijden
  • 1 grote ui, in middelgrote stukken
  • 4 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 1 tak verse rozemarijn, fijngehakt of 2 tl. gedroogde
  • 3 blaadjes salie, fijngehakt of 1 tl. gedroogde
  • klein bosje (platte) peterselie, gehakt
  • 300 ml. bouillon (bijv. runder, kippen of groenten)
  • 3 el. olijfolie
  • zout/peper/paar druppels tabasco
  • Römertopf of zware stoofpan zoals Le Creuset, Staub, etc.) van ca. 2,3 liter inhoud (Römertopf vooraf 20 min. in koud water zetten).
Vóór het stoven

Bereiding:

Doe alle groenten, vlees, kruiden, olie en knoflook in een ruime (soep)pan en bestrooi met peper, zout en scheutje tabasco. Meng alles zorgvuldig door elkaar en vul de uitgelekte Römertopf. Duw goed aan en maak een bergje, zodat alles erin past. 

Giet de bouillon aan de zijkant in de schaal. Plaats het deksel op de schaal en zet midden in de koude oven. Stel de oven in op 220 graden C. en onder- en bovenwarmte (geen hetelucht stand, want de pot kan dan overkoken). Na 1,5 uur is het gerecht klaar.



Geen opmerkingen: