vrouw – moeder - zus – tante - docente – creatief – studie – broodbakken – groentetuintje - voeding
“Mamma, ik vind jouw brood lekkerder, ik wil geen brood uit
de winkel” zegt mijn zoontje van drie als hij een hap van zijn boterham neemt.
Sinds februari dit jaar bak ik ons brood zelf. Mijn opa was
bakker, dus het zit zeker in mijn bloed! Met ons gezin eten wij zo’n vier
á vijf broden per week. Dat is vooruit plannen en hard werken dus! Het brood
wat ik bak is gemaakt op basis van (zuur)desem. Voordat ik kan gaan bakken,
start ik 12 tot 16 uur eerder met een desempapje.
Als ik ‘s ochtends wil bakken, dan zet ik het papje de avond
ervoor klaar. Afgelopen week was ik daar te laat mee en moest ik een brood uit
de supermarkt meenemen… Dat zijn wij helemaal niet meer gewend, het lijkt wel of
je een hap lucht eet! Op mijn werk had ik het normale aantal boterhammen mee en
om drie uur in de middag had ik al zo’n honger, dat ik snel richting de kantine
ging om nog wat te halen.
Bij de start van mijn broodbak carrière gebruikte ik gist
voor het rijzen en de broodbakmachine voor het bakken. Nu rollen er alleen nog
maar desembroden uit de oven. Misschien denk je dat desembrood zuur hoort te
smaken? Mijn broden zijn totaal niet zuur. Ik maak ook wel rozijnen-noten-dadel-kaneel-koekkruiden-kardemombrood
en met maar twee theelepeltjes honing smaakt het brood zelfs zoet.
Het liefst schotel ik mijn kinderen ‘het beste van het beste’
voor en probeer ik om zo min mogelijk producten te eten met ‘’lege calorieën”
of “zonder voedingsstoffen”.
Wist je dat tarwe fytinezuur bevat en dat dit zuur de opname
van mineralen verstoort? Het fytinezuur heeft de eigenschap mineralen te binden
tot ze de toiletpot hebben bereikt… je lichaam neemt ze niet op en verlaten het
lichaam grotendeels ongebruikt. Tarweproducten zorgen voor een sterke stijging
en daarna sterke daling van de bloedsuikerspiegel. Even na het eten zit je vol
energie, maar al snel zakt dit weg en krijg je trek in eten, snoepen en
snacken.
Ik bak nu alleen nog maar met speltmeel. Spelt is oplosbaar
in water en wordt gemakkelijker opgenomen in het lichaam. Het is dus beter
verteerbaar, er zitten meer voedingsstoffen in en het zorgt voor een geleidelijke
afgifte van energie. De bloedsuikerspiegel schommelt dus minder dramatisch en
spelt helpt mee om de cholesterolspiegel te laten dalen.
Waarom is er dan zoveel reclame dat tarweproducten gezond zijn? De waarheid is dat er veel geld aan tarwe wordt verdiend; handelaren kopen en verkopen deze grondstof.
Wanneer de boer het land met kunstmest bewerkt kan de productie flink worden
verhoogd. Daarnaast heeft tarwe een hoge opbrengst, hoeft niet gepeld te
worden, het kan gemakkelijk met machines worden geoogst, is een sterk gewas en
is bestand tegen chemische bestrijdingsmiddelen.
Tot
volgende week!
Reacties