dinsdag 18 september 2012

Lasagne met paddestoelensaus, groenten & bladspinazie


Zonder vlees graag!
Als ik een paar dagen achter elkaar vlees heb gegeten, dan eet ik daarna graag een paar dagen alleen maaltijden met groenten! Het recept van de lasagne van vandaag is een goed voorbeeld. Boordevol gevuld met groenten, (kastanje)champignons, oesterzwammen en bladspinazie. De combinatie met de geraspte belegen geitenkaas over de lasagne is erg lekker. Ik houd niet zo van lasagne met heel veel lagen pastavellen. Maar als jij dat juist wel lekker vind, pas dan de hoeveelheid lasagnevellen naar wens aan.

Champignons gewoon afspoelen....
Doe geen moeite om de champignons met een borsteltje af te vegen. Veel te veel werk! Gewoon even kort afspoelen onder de kraan. Het is echt niet zo dat de champignons helemaal doorweekt zijn van het water. Dat is onzin…. Snijd van de oesterzwammen de harde delen eruit en gewoon met de hand in kleine stukken scheuren. Binnenkort zijn er vanwege de naderende herfst weer meer soorten paddestoelen verkrijgbaar bij de groenteboer en supermarkt. Lekker om mee te variëren in dit recept.

Vooruit koken of een schotel voor 8 personen....
Ik heb van de lasagne met vier personen twee dagen kunnen eten. Vooraf verdeeld over twee ovenschotels en een daarvan direct afgedekt in de koelkast gezet.

Lasagne met groenten-paddestoelensaus & bladspinazie

Recept voor 8 personen/2 x 4 personen/buffetgerecht voor 12 personen

Benodigdheden:
  • 1 grote ui, klein gesneden
  • 1 hele grote winterwortel, of een paar kleine, kleingesneden
  • 1 rode en 1 gele paprika, kleingesneden
  • 1 courgette, in blokjes gesneden
  • 1 kilo paddestoelen (ik nam 500 gram champignons, 300 gram kastanjechamp. en 200 gram oesterzwammen)
  • 4 el. gehakte groene tuinkruiden (ik nam rozemarijn, selderij, dragon, salie en oregano) of neem gedroogde kruiden, 1 tl. per soort of mix van vers  en gedroogd
  • zout, peper, chilisaus (niet zoete), worcestershiresaus
  • 2 pakken deelblokjes bladspinazie, ontdooid en uitgelekt
  • 8 tenen knoflook, gehakt
  • ca. 12 lasagnevellen (niet voorgekookt)
  • Saus
  • 50 gram bloem
  • 300 ml. melk
  • 200 ml. water
  • 1 tablet groentebouillon + 1 tablet kruidenbouillon
  • scheut witte wijn
  • 150 gram geraspte belegen geitenkaas
  • 125 ml. crème fraîche
  • scheut olijfolie voor bakken
  • hulpmiddelen
  • 1 hele grote ovenschaal of 2 kleinere
Bereiding:

Hak de champignons in middelgrote stukken, snijd plakken van de kastanjechampignons en scheur de oesterzwammen in stukken. Fruit de ui in wat olie en voeg alle paddestoelen, scheut witte wijn en ½ van de gehakte knoflook toe. Laat op middelhoog vuur zonder deksel een kwartier bakken, schep af en toe om.

Bak in een aparte pan de paprika, wortel, de rest van de knoflook en courgette een paar minuten. Strooi de bloem erover en laat een minuutje meebakken, roer daarbij goed in de pan. Voeg de koude melk en water toe en breng al roerend aan de kook tot het een gladde saus is geworden. Los de bouillontabletten op in de saus en roer de tuinkruiden, crème fraîche en het paddestoelenmengsel erdoor.  Roer tot het één geheel is geworden. Breng op smaak met peper, zout, chilisaus en worcestershiresaus.

Bouw de lasagne op door te beginnen met een laag groentesaus, deel van de spinazie, deel van de  lasagnevellen enz. Eindig met een laag groentesaus bestrooid met geraspte kaas. Plaats 35-40 minuten in de (hetelucht)oven op 200 graden C.


Geen opmerkingen: