dinsdag 7 augustus 2012

Salade met geroosterde courgette, veldsla, tomaat en pittige notensalsa


Een salade met tomaten en courgettes van eigen oogst?
Dit jaar heb ik naast de vaste kruidenhoek in volle grond met selderij, peterselie, komkommerkruid (trekt veel hommels en bijen), salie, oregano en bieslook alleen één pot met een gele kerstomaat. Meestal heb ik wel courgettes en tomaten in de volle grond. Dit jaar staan daar bloemen… De tomaten en courgettes in dit recept zijn dus gekocht….

In de salade die ik vandaag heb gemaakt zijn geroosterde courgettes, tomaten, veldsla en mozzarella verwerkt. Daarbij een pittige notensalsa en dressing van olijfolie en limoen. Daar hoeft verder geen brood bij, het is voedzaam genoeg zo… De notensalsa is een soort pesto (ik vond salsa wel leuk klinken) met hazelnoten, amandelen, pijnboompitten, pecorino, olijfolie (en water), zout/peper, rode pepersaus voor de pit (natuurlijk neem ik Kimball gekocht bij de Xenos), klein teentje knoflook en kruiden uit de tuin zoals oregano, platte peterselie en selderij.

Salade met geroosterde courgette, veldsla, tomaat en pittige notensalsa

Lunchsalade of hoofdgerecht voor 2 personen

Benodigdheden:
  • 2 kleine courgettes, in vingerdikke plakken, overlangs gesneden
  • 75 gram veldsla
  • 3 rijpe tomaten, gesneden
  • 1 bol buffelmozzarella, in plakken
  • notensalsa:
  • 2 el. afgekoelde geroosterde hazelnoten, 2 el. amandelen en 2 el. pijnboompitten
  • 2 el. olijfolie
  • 2 el. water
  • rode niet zoete pepersaus naar smaak
  • zout/peper
  • van elke soort een paar takjes verse groene kruiden zoals oregano, selderij en peterselie (in totaal ca. 3 el. blaadjes zonder takjes)
  • 3 à 4 el. geraspte pecorinokaas
  • klein teentje fijngewreven knoflook
  • dressing:
  • 1 el. limoensap
  • 2 el. olijfolie
  • mespunt zout
  • 2 el. gehakt basilicumblad
  • hulpmiddelen:
  • Vijzel of hakmolen (met staafmixer)

Bereiding:

Rooster de plakken courgette in een droge grilpan of koekenpan enkele minuten aan beide zijden. Let op een bord om af te koelen. Maak de notensalsa door alle ingrediënten, behalve de pijnboompitten, kort te pureren en breng op smaak met peper, zout en rode pepersaus.

Maak de dressing door de olie, sap en zout tot een dikke saus te kloppen en roer de basilicum erdoor.

Schik de sla over de borden en rangschik de courgette, mozzarella en tomaat. Verdeel met een lepel de notensalsa en vervolgens de dressing.

Geen opmerkingen: