woensdag 15 augustus 2012

Gevulde eieren met ras el hanout, gerookte zalmwraps met dille-limoenroomkaas en Parmaham met meloen en verse munt

Alweer barbecueën...
Je hebt iets te vieren en daarom heb je vrienden, familie of kennissen uitgenodigd om te komen eten! Het wordt prachtig weer…. Je denkt waarschijnlijk direct aan een barbecue? Maar waarom geen koud buffetje. Je kunt het meeste goed voorbereiden en het is weer eens wat anders. Zet het binnen klaar op een mooi aangeklede tafel met een stapel borden en bestek. Een ieder schept wat op en eet het lekker buiten op (tenzij je geen tuin of balkon hebt natuurlijk).

De aanleiding....
Vorig weekend was onze dochter jarig en heb ik zo’n buffetje gemaakt, genoeg voor 8 personen. Wat stond er op het menu? Een salade van gerookte kip, appel en walnoten (zie blog 30 december 2009), buffelmozzarella met tomaten, pijnboompitten en dressing van verse oregano, olijfolie, grof zeezout, peper en balsamicoazijn, gevulde eieren met ras el hanout (specerijenmengsel uit Marokko), gerookte zalmwraps met dille-limoenroomkaas, parmaham met meloen en verse munt, mini-pizza’s (gekocht voor mijn dochter) erbij brood, kruidenboter, gezoute boter en als dessert tarte Tatin (uit mijn nieuwe Creusetvorm) met stijf geslagen licht gezoete room.

gevulde eieren ras el hanout

Gevulde eieren

Borrelhapje of buffetgerecht voor 24 stuks

Benodigdheden:
  • 12 hardgekookte eieren, gehalveerd overlangs en dooier apart houden
  • 1 tl. ras el hanoutkruiden + extra voor het bestrooien
  • lichte Thaise sojasaus of zout
  • scheutje limoensap
  • scheut melk
  • 3 el. mayonaise
  • niet zoete pepersaus (bijv. Kimball)
  • een handje bieslook, fijngesneden
  • staafmixer
Bereiding:

Doe de eidooiers, ras el hanout, mayonaise, limoensap en scheut melk in een kom en pureer met de staafmixer (de dooiers kunnen ook door een zeef worden gewreven) tot de massa zalfachtig is. Breng op smaak met pepersaus, sojasaus of zout, peper en meng op het laatst de gesneden bieslook erdoor, houd wat apart als garnering. Vul de halve eieren met de eiercrème en garneer met wat bieslook en een bestrooi met een beetje ras el hanout.

gerookte zalmwraps

Gerookte zalmwraps met dille-limoenroomkaas en ijsbergsla

Voor 16 stuks

Benodigdheden:
  • 2 pakjes MonChou of 200 gram naturel roomkaas
  • scheut melk
  • 2 el. gehakte dille
  • 2 el. limoen + rasp van 1 limoen
  • zout/peper
  • ½ ijsbergsla
  • 350 gram gerookte zalmplakken
  • 8 tortillawraps Ø 20 cm.
  • (palet)mes
Bereiding:

Roer de roomkaas met een scheut melk los en romig. Meng met de dille, limoensap- en rasp, zout en peper. Spoel de halve krop onder de kraan. Knijp even in de slakrop om de bladen los te maken. Verzamel de slabladen en dep droog tussen twee schone theedoeken. Smeer de wraps met een (palet)mes in met roomkaas, beleg met sla en zalm (houd de randen vrij) en rol stevig op. Snijd met een scherp mes doormidden.

Meloen met Parmaham en verse munt

Benodigdheden:
  • 250 gram gesneden Parmaham
  • 1 à  1 ½ rijpe Cantaloupe of Galiameloen, zonder pitten in 16 schuitjes snijden, schil eraf
  • 3 el. zeer fijn gesneden vers muntblad
Bereiding:

Maak dit gerecht liefst zo laat mogelijk klaar, anders wordt de ham zacht en zompig. Verdeel het muntblad over de meloen. Rol ieder meloenschuitje in een plakje ham.


Geen opmerkingen: