zaterdag 30 juni 2012

Zomerse omelet & zoetzure tomatensaus


Snelle en lekkere hap
Geen zin om lang in de keuken te staan? Toch iets gezonds op tafel zetten? Deze maaltijd-omelet (een soort Foe-Yong-Hai) met knapperige taugé, reepjes paprika en beetgare broccoli is snel klaar en smaakt naar meer…. Bijzonder van smaak door het toevoegen van sesamolie, knoflook en lichte Thaise sojasaus.

Minder snelle hap maar mét tomatensaus
Wil je de omelet eten met rijst of mie, dan smaakt de zoetzure tomatensaus er erg lekker bij! Ik vind een hele zoete saus niet lekker en gebruik vaak een Japanse mirin om de saus te zoeten. Je moet even kijken hoeveel suiker of ahornsiroop je wilt toevoegen. Begin met een theelepel en proef en voeg meer toe naar smaak. Dat geldt ook voor de azijn, je kunt altijd meer toevoegen, dan de aangegeven 2 el.

Variëren...
Eindeloos natuurlijk: beetgare sperzieboontjes, prei, courgette, snijboontjes, alle kleuren paprika, garnalen, krab, ham, doperwten, venkel, wortel, bleekselderij, mais, champignons, kool, etc.

Omelet met rode paprika, taugé, bloemkool en gesnipperd  bladselderij

Zomerse omelet met taugé, paprika en broccoli & zoetzure tomatensaus

Lunchgerecht voor 4 personen, hoofdgerecht voor 3 personen

Benodigdheden:

Omelet:
- 300 gram kraakverse taugé
- 1 grote rode of gele paprika, in smalle repen
- 300 gram brocolli, roosjes en stelen beetgaar gestoomd of gekookt
- 1 grote (rode) ui, in halve ringen
- 6 (biologische) eieren, even losgeklopt met de sojasaus
- 3 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 el. sesamolie
- (kokos)olie voor bakken
- ca. 3 el. lichte ( Thaise) sojasaus
- liefst een hapjespan met een deksel

Tomatensaus:
- 1 blik (400gr) tomaten op sap (maak alles fijn) of gezeefde tomaten
- stukje verse gemberwortel, ca. 1 el. fijngehakt
- 1 uitje, ragfijn gehakt
- 1 teentje knoflook, gehakt
- 2 el. azijn
- (oer)suiker of ahornsiroop, evt. gewone suiker naar smaak
- 2 el. lichte (Thaise) sojasaus of zout
- evt. 2 tl. oestersaus of sesamolie
- evt. niet zoete chilisaus
- (kokos)olie voor bakken

Bereiding omelet:

Verhit  2 el. olie en fruit de ui even mee, vervolgens de paprika enkele minuten, voeg sesamolie,  knoflook, brocolli en taugé toe en bak op middelhoog vuur roerbakkend een minuutje door. Voeg de eieren toe en plaats de deksel op de pan. Draai het vuur een halve minuut op maximaal en daarna op middelhoog. Laat de deksel erop. Wacht tot de inhoud gestold is, duurt enkele minuten. Zorg bij bakken zonder deksel, dat je op middelhoog vuur bakt en de pan heen en weer schuift, zodat de inhoud van de pan in beweging blijft. Haal daarbij niet continu de pan van het vuur, want dan verlies je veel warmte. De omelet is lekker bij rijst en mie. Ook lekker bij brood en een kleine (komkommer)salade.

Tomatensaus:
Fruit de ui, knoflook en gemberwortel in een eetlepel olie. Voeg de tomaten en de rest van de ingrediënten toe en laat enkele minuten koken. Proef of er nog extra sojasaus (of zout), azijn of ahornsiroop (of suiker) moet worden toegevoegd.

2 opmerkingen:

Nell Nijssen zei

Lijkt wel op Foe Yong Hai, of niet?

Irene kookt zei

Hallo Nell,

Ja hoor dat klopt! En dat schrijf ik ook in mijn inleidende stukje dat het een soort Foe-Yong-Hai is!

Groet, Irene