Kerrieschotel met kikkererwten, groenten en kip

Zomerse ovenschotel
Enorme wolken bewegen in een snel tempo langs mijn raam. De schapen op de dijk achter onze tuin kunnen even rustig grazen tot een nieuwe hoosbui over hen heen valt. Daar past wel een verwarmend ovenschoteltje bij, maar dan wél met zomerse groenten. Lekker met paprika, courgette en een puree van kikkererwten op smaak gebracht met tahin. Eenmaal gebakken in de oven vormen de verschillende smaken één harmonieus geheel.

Variaties
Varieer met overlangs gesneden plakken vleestomaat (haal de kern met een appelboor eruit), kort voorgebakken aubergineplakken (niet rauw verwerken, dat is niet lekker), aardappelschijfjes, zoete aardappel in schijfjes, wortel, sperziebonen. Rozijnen, appelblokjes of ananas door het kipmengsel. 
Geraspte kokos door de panko, gebruik dan geen Parmezaanse kaas. Door geen kip te gebruiken en groentebouillon te nemen, krijg je een vegetarische versie. Lekker om dan wat hele gekookte kikkererwten over de lagen te verdelen. Neem dan 200-300 gram extra gekookte kikkererwten.

Welke kipfilet?
Ik wil weer eens aan je duidelijk maken, dat de biologische kipdijfilet (in beperkte mate te koop bij de Albert Heijn, ik hamster altijd pakken) véél meer smaak heeft dan de overal aangeboden kipfilet, die van de borst wordt gesneden. De kipdijfilet wordt, de naam zegt het al, gesneden van de dijen/poten van een kip. Het is werkvlees mét smaak. Moet eventjes langer worden gegaard, maar dan heb je ook wat! Wel relatief duur (de biologische). Maar oneindig lekkerder. De niet biologische versie heet: kipkarbonade. Dus laat liggen die borstfilets en néém eens wat anders!

Handen wassen, plank en mes wassen...
Raak nooit iets aan, als je met je handen aan de rauwe kip heb gezeten! Ook niet de knop van de kraan (daarom heb ik een hendel op mijn kraan). Was de plank en mes met heel heet water en sop af. Was je handen met zeep (neem even onder je nagels mee). De werkelijkheid is dat de meeste rauwe kip is besmet met allerlei bacteriën. Zorg dat de kip helemaal door en door gaar wordt gemaakt. Leg bijv. geen gare spiesjes kip van de BBQ op het bord waar de rauwe kip zojuist op heeft gelegen....

Voorkom kruisbesmetting, waardoor je de ziekmakende bacteriën (zoals ESBL, campylobacter en salmonella); overbrengt op rauwe groenten, messen, planken, kranen, aanrecht, knoppen van keukendeurtjes en koelkasten. 
Wil je meer weten over hygiëne in de keuken? Lees dan mijn blog van 4 augustus 2010.

ESBL: een enzym
Feitelijk is ESBL een enzym. Het wordt de laatste jaren aangetroffen op vlees/gevogelte. Het is een enzym dat door darmbacteriën bij mensen en dieren wordt geproduceerd. Bij de slacht komt het ESBL uit de darmen in aanraking met het vlees. Door het enzym worden de bacteriën resistent voor antibiotica. Je kunt besmet zijn met het enzym en het niet merken. Het probleem treedt pas op, als een behandeling met antibiotica nodig is. Risicogroepen zoals zieken, kinderen onder de 5 jaar, zwangeren en ouderen moeten oppassen. Eigenlijk moeten wij allemaal oppassen! De bacteriën zijn ook gevonden in groenten en in het oppervlaktewater (rivieren). 

Wil je meer weten, kijk dan eens op deze link: 

Bang geworden?
Durf je het nog aan om dit gerecht te maken? Natuurlijk... gewoon doen! Maar denk wel even na, als je in de keuken staat. Je kunt de kip ook achterwege laten en een groentebouillon gebruiken. Dan heb je een lekkere vegetarische versie. 

Kerrieschotel met kikkererwten, groenten en kip

Hoofdgerecht voor 6 personen

Benodigdheden:
(gemeten met maatlepels, 1 tl.=5 ml. 1 el.= 15 ml)

kip
1 el. gehakte knoflook
2 tl. (Engelse) kerrie
1 tl. suiker
2 el. santen
lichte (Thaise) sojasaus of zout
2 grote uien, in halve ringen
400 gram (biologische) kipdijfilet (AH), in repen (of neem regulier kipfilet van de borst)
rasp van 1 limoen
1,5 dl. heet water
kikkererwtenpuree
500 gram gekookte kikkererwten
4 dl. (bio) kippenbouillon
2 el. tahin (sesampasta)
½ el. gehakte knoflook
2 tl. gemalen komijn, liefst zelf gemalen van geroosterd zaad
1 tl. zout
sap van ½ limoen
verder….
2 rode paprika’s, in smalle repen
2 courgettes, gehalveerd, overlangs in dunne plakken
olijfolie
handje héél fijn geraspte Parmezaanse kaas
kopje panko (Japans broodkruim/paneer) of paneermeel
staafmixer of blender
grote ovenschotel of twee kleine 

Bereiding:

Bak de uien met een scheut olijfolie en bak de kerriepoeder mee. Na enkele minuten de kip en knoflook meebakken op middelhoog vuur. Vijf minuten laten bakken, vervolgens het water, santen, suiker, sojasaus en rasp doorroeren en op smaak brengen met de lichte sojasaus of zout. Tien minuten zachtjes laten pruttelen.

Verhit de oven voor op 200 graden C. De kikkererwten pureren met alle genoemde ingrediënten.

Verspreid een ⅓ deel puree over de bodem en verdeel ⅓ van de courgette, paprika en kip erover. Maak zo drie lagen en eindig met de puree. Strooi de Parmezaanse kaas en daarna de panko over de schotel. Bak 40 minuten in de oven tot de schotel goudbruin is.


Reacties