dinsdag 22 mei 2012

Tortilla(wraps) met groente-surimivulling en zacht pikante saus


Bijzondere combinatie van ingrediënten
De laatste tijd schiet mijn blog er een beetje bij in.... Niet zoveel inspiratie.... Komt wel weer goed! Gelukkig heb ik altijd een paar recepten achter de hand. Deze komt van mijn oude kooksite. Het is een bijzonder gerecht met best wel aparte ingrediënten: koolrabi, ansjovis, zoete aardappel, koriander, madera... Wat moet dat nou worden? Nou gewoon hele lekkere licht krokante tortilla(wraps) gevuld met een kruidig groente-surimimengsel en daarbij een heerlijke saus, met als basis geroosterde paprika, op smaak gebracht met ansjovis en madera. De ansjovis geeft het een licht zilt accent en de madera maakt de smaak ronder.


Tortilla's met groente-surimivulling en zacht pikante saus
recept voor 2 personen

Benodigdheden:
  • 6 zachte (Mexicaanse) tortilla's van ongeveer 20 centimeter doorsnede of 4 van ongeveer 30 centimeter.
  • vulling:
  • 1 koolrabiknolletje, in dobbelstenen, (evt. geschild)
  • 1 middelgrote zoete aardappel, in dobbelstenen
  • 200 gram surimi (krabsticks), in niet te kleine stukjes gesneden
  • 3 lente-uitjes, in ringetjes
  • 75 gram geraspte belegen kaas
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Thaise vissaus
  • 2 volle theelepels korianderzaadjes, even geroosterd en daarna gestampt in vijzel (of 1,5 theelepel gemalen koriander)
  • zout/peper
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • saus:
  • 2 middelgrote rode paprika's, geroosterd* (mag ook uit pot)
  • 125 milliliter zure room
  • 1 ansjovisje
  • 1 eetlepel madera (eventueel te vervangen door rode wijn met beetje suiker)
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • zout/peper/worcestershiresaus
  • keukenmachine of staafmixer

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bak de aardappelblokjes 2 minuten in de hete olie. Voeg de koolrabi en koriander toe en bak 5 minuten op laag vuur. Draai het vuur iets hoger en voeg lente-ui en knoflook toe. Laat even meebakken. Breng het net gare mengsel op smaak met vissaus, peper en bescheiden zout. 

Pureer voor de saus alle ingrediënten tot een smeuïge en licht pikante saus. Vul de tortillapannenkoekjes en verdeel de geraspte kaas over de vulling. Maak rolletjes en verdeel over een lage ovenschaal. De rolletjes blijven gemakkelijk bijeen door aan weerszijden een cocktailprikker te steken. 10-15 minuten in de oven op 200 graden Celsius. Verdeel de tortilla's over de borden en lepel de saus erover.
  

* geroosterde paprika's: verwarm de oven voor op hete grilstand. Snij de paprika's in vieren en ontdoe van zaadlijsten. Leg de paprika's met het vel naar boven in een ovenvaste schaal. Rooster gedurende 10-15 minuten, of tot de paprika's grotendeels zwart geblakerd zijn. Pel de velletje van de paprika's. Wacht niet te lang met het afpellen, warm gaat het gemakkelijker.

Geen opmerkingen: