Ingemaakte groene asperges, inmaakkruiden


Seizoensgroente: asperges
Helemaal in het seizoen: asperges. Op 4 mei 2010 heb ik al eens een blog gewijd aan de asperge. Vandaag ingemaakte groene asperges. Van origine een Amerikaans recept (zie: http://www.foodinjars.com)
Je kunt hoge (jam of soep)potten gebruiken voor de inmaak. Maar ook beugelpotten. Natuurlijk eerst weer brandschoon schrobben met heet water en soda. Daarna met kokend water schoon spoelen en omgekeerd op schone theedoek tot gebruik laten uitlekken.
De ingemaakte asperges zijn heerlijk om als bijgerechtje te geven bij een voorgerecht. Of verwerkt in een borrelhapje. Bewaar ze ongeopend én geopend in de koelkast.

Zelf inmaakkruiden samenstellen
14 gedroogde zwarte en witte peperkorrels
1 theelepel geel mosterdzaad
1 theelepel venkelzaad
1 theelepel dillezaad
1 theelepel piment
1 theelepel kruidnagel
1 theelepel jeneverbessen
4 gedroogde laurierblaadjes, geplet
1 pijpje kaneel, in stukjes gebroken


 Ingemaakte groene asperges
  • 2 kilo groene asperges, op maat gesneden voor de potten, 10 seconden gekookt
  • 750 ml. azijn, half appel/half witte wijnazijn
  • 750 ml. water
  • 2 maat theelepels à 5 ml. zout (liefst kosherzout, deze is heel zuiver en bevat geen antiklontermiddel, zodat de azijn niet vertroebeld, neem anders gewoon keukenzout. Ik heb een tante uit Amerika een pot laten meenemen).
  • 4 maat eetlepels à 15 ml. inmaakkruiden
  • 1 maat eetlepel chilivlokken, of 1 rode peper met zaad in dunne ringen (let op de ogen)
  • 3 knoflooktenen, gepeld (of meer, reken op 1 knoflookteen per pot)
  • 3 schijfjes citroen  (of meer, reken op 1 schijfje per pot)

Bereiding:
Leg een schijfje citroen op de bodem van iedere pot. Duw de op maat gesneden en geblancheerde asperges in de potten. Met de toppen naar boven. Duw een teentje knoflook tussen de asperges. Breng azijn, water en kruiden aan de kook.  Giet in de potten tot 1,5 cm. onder de asperges. Plaats de deksels op de potten. Laat ze minimaal 24 uur staan, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. 

Reacties

Anoniem zei…
mmm lekker!
http://maddikookt.wordpress.com/