Helemaal in het seizoen: asperges. Op 4 mei 2010 heb ik al
eens een blog gewijd aan de asperge. Vandaag ingemaakte groene asperges. Van
origine een Amerikaans recept (zie: http://www.foodinjars.com).
Je kunt hoge (jam of soep)potten gebruiken voor
de inmaak. Maar ook beugelpotten. Natuurlijk eerst weer brandschoon schrobben
met heet water en soda. Daarna met kokend water schoon spoelen en omgekeerd op
schone theedoek tot gebruik laten uitlekken.
De ingemaakte asperges zijn heerlijk om als bijgerechtje te
geven bij een voorgerecht. Of verwerkt in een borrelhapje. Bewaar ze ongeopend
én geopend in de koelkast.
Zelf inmaakkruiden
samenstellen
14 gedroogde
zwarte en witte peperkorrels
1 theelepel
geel mosterdzaad
1 theelepel
venkelzaad
1 theelepel
dillezaad
1 theelepel
piment
1 theelepel
kruidnagel
1 theelepel
jeneverbessen
4 gedroogde
laurierblaadjes, geplet
1 pijpje
kaneel, in stukjes gebroken
Ingemaakte groene asperges
- 2 kilo groene asperges, op maat gesneden voor de potten, 10 seconden gekookt
- 750 ml. azijn, half appel/half witte wijnazijn
- 750 ml. water
- 2 maat theelepels à 5 ml. zout (liefst kosherzout, deze is heel zuiver en bevat geen antiklontermiddel, zodat de azijn niet vertroebeld, neem anders gewoon keukenzout. Ik heb een tante uit Amerika een pot laten meenemen).
- 4 maat eetlepels à 15 ml. inmaakkruiden
- 1 maat eetlepel chilivlokken, of 1 rode peper met zaad in dunne ringen (let op de ogen)
- 3 knoflooktenen, gepeld (of meer, reken op 1 knoflookteen per pot)
- 3 schijfjes citroen (of meer, reken op 1 schijfje per pot)
Bereiding:
Leg een schijfje citroen op de bodem van iedere pot. Duw de
op maat gesneden en geblancheerde asperges in de potten. Met de toppen naar
boven. Duw een teentje knoflook tussen de
asperges. Breng azijn, water en kruiden aan de kook. Giet in de potten tot 1,5 cm. onder de
asperges. Plaats de deksels op de potten. Laat ze minimaal 24 uur staan,
zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
Reacties
http://maddikookt.wordpress.com/