Eén van onze favorieten
De eiermie van Soubry is een hele lekkere voor dit recept.
Sommige miesoorten worden een beetje plakkerig en slijmerig. Deze mie blijft
mooi droog en kan goed worden meegebakken. Het bakken is een kwestie van juiste
timing. Door alle ingrediënten vooraf klaar te zetten en de groenten te
snijden, kun je vlot bakken. Het lekkerste is als de groenten maar even worden
meegebakken, zodat ze beetgaar worden.
Vandaag een favoriet gerecht bij ons thuis. Favoriet bij mij
omdat ik er bergen groenten en knoflook in verwerk en iedere keer een andere
draai aan het recept kan geven. En je geen (zoute) kant & klaar mix van de winkel nodig hebt.
Snijd de kernen uit de knoflook voor minder sterke geur
Schrik niet van de grote hoeveelheid knoflook, als je de
teentje doorsnijd en de kiempjes eruit haalt (doorgeschoten knoflook heeft een
groen puntje), haal je ook een groot deel van de doordringende knoflookgeur weg.
Eenmaal op het bord geeft een schep sambal badjak (aromatische
gebakken sambal met een milde smaak) een pittige kick.
Kimball chilisaus de lekkerste!
Van producent Campbell: de Thaise chilisaus. Ook te koop in variant met knoflook (zie afbeelding). Een niet zoete, mild pikante, breed inzetbare saus in de keuken. Ik koop de saus nu zo'n 25 jaar bij de Xenos en zou het moeilijk vinden om het door iets anders te vervangen.
Variëren
Op dit recept kan met de groenten worden gevarieerd door het
toevoegen van doperwten, kikkererwten, beetgare sperzieboontjes, kousenband, snijbonen,
brocolli, peultjes, bloemkool, lenteui, prei, ui, witte kool, paksoi,
bleekselderij, alle kleuren paprika, blokjes koolrabi of meiknolletjes, enz.
Het is ook lekker om op het laatste moment reepjes gesneden omelet toe te
voegen. Ik vind het lekker om gehakt mee te bakken of een bakje spekreepjes.
Maar ik maak ook regelmatig een vegetarische variant.
Een lekkere eiermie
Kruidige eiermie met veel groenten
Recept voor 6 personen
Benodigdheden:
- 1 grote winterwortel, in reepjes
- 1 grote of 2 kleine rode paprika’s, in reepjes
- 1 grote of 2 kleine courgettes, in blokjes
- 300 gram gewassen krakend verse taugé
- 1 spitskooltje, gewassen, gehalveerd, stronk eruit, dun gesneden
- 400 gram (biologische) rundergehakt
- kruiderij, gemeten met maat theelepel. (à 5 ml.) en eetlepel. (à 15 ml.)
- 10 kleine teentjes knoflook, ragfijn gehakt
- 2 el. oestersaus
- 2 el. lichte sojasaus
- 1 el. niet zoete chilisaus (Kimball bij Xenos)
- 1 el. kerriepoeder
- ½ el. gemalen komijn
- ½ el. sesamolie
- evt. gesneden selderijblad
- 1 pakje (Soubry)eiermie,
- kokosolie of andere olie voor bakken
- hulpmiddelen:
- wok, 2 spatels
Bereiding:
Verhit een grote pan water voor de mie. Leg de mie in het
gezouten kokende water en draai het vuur uit. Laat 4 minuten koken tot de mie
gaar, maar wel stevig is. Afgieten en warm toevoegen aan de wokgroenten. Bak dus
tegelijkertijd de wokgroenten.
Verhit 1 grote eetlepel olie in (bij voorkeur) een wok op
hoog vuur. Roerbak de wortel even mee en daarna het gehakt, knoflook, kerrie en
komijn. Als het gehakt half gaar gebakken is voeg dan de kool, oestersaus,
chilisaus en sojasaus toe en schep met de twee spatels goed om tot de kool een
beetje is geslonken. Vervolgens de paprika en courgette toevoegen en even mee
laten bakken. Schep de warme mie door de inhoud en schep er op het laatste
moment de taugé en sesamolie (evt. selderijblad) door. Proef of nog extra
sojasaus, chilisaus of oestersaus nodig is. Serveer met aparte sambal en
gebakken uitjes (kant & klaar).
Reacties