caesar salade helemaal ingeburgerd
De caesar salade/salad staat alweer jaren in Nederland op de
kaart. Het is één van mijn favoriete salades met een heerlijke dressing.
Wie heeft de salade verzonnen?
De oorsprong van de salade van ondermeer Romeinse (bind)sla, croutons en
Parmezaanse kaas is onduidelijk. Er zijn verhalen dat in 1903 een Italiaanse kok
genaamd Giacomo Junia, het recept in Chicago heeft uitgevonden.
Een ander verhaal gaat over een Italiaan, Caesar
Cardini, die leefde van 1896-1956. In de jaren ’20, als alcohol in de V.S. in de
ban wordt gedaan, vertrekt hij naar Tijuana in Mexico. In de V.S. wordt ieder jaar
op 4 juli, Onafhankelijkheidsdag (The 4th of July/Independence Day) gevierd. Op deze dag wordt de onafhankelijkheid van de
Britse kroon in 1776 gevierd. Deze feestdag is de inspiratie voor Caesar om deze
salade te creëren. Men vindt de salade zo lekker, dat van heinde en verre mensen naar
Tijuana komen om deze te eten. Uiteindelijk vindt de salade ook zijn weg
in Europa. De dressing van de salade wordt in 1948 in een flesje gestopt en in
de meeste Nederlandse supermarkten te koop. Let dan op de volgende verpakking: Cardini's Original Caesar dressing mix!
Zelf maken?
Wil je liever zelf de dressing maken? Dat kan met dit
eenvoudige recept. Ook heel lekker over bijvoorbeeld de Little Gem sla, al dan
niet gebakken (zie blog van gisteren). De eerste originele dressing is ooit gemaakt
met worcestershiresaus en in de loop van tijd vervangen door ansjovisfilet. Hou
je niet van dit sterk smakende zoute visje, vervangt het dan door de
worcestershiresaus en breng op smaak met zout. De saus wordt dan wel wat
dunner.
Caesardressing
genoeg voor 6 personen
Benodigdheden:
- 1 ei
- 2 tl. à 5 ml. witte wijnazijn of citroen
- 3 tl. dijonmosterd
- 1 ansjovisfilet of 2 à 3 tl. worcestershiresaus en zout
- 1 uitgeperst teentje knofook
- 80 ml. (olijf)olie
Bereiding:
Leg het ei in een pan kokend water en kook 1 minuut. Breek
het ei in een kom en voeg azijn, mosterd, ansjovis (of worcestershiresaus) en
knoflook toe. Met kleine garde goed roeren. De olie in dunne straal
toevoegen, tot het glad en romig is geworden. Kan afgedekt in de koelkast, twee
dagen worden bewaard.
Reacties