Franse appelcake



Smeuïge Franse appelcake....
Lekker voor bij de paasbrunch en ook heel eenvoudig te bereiden dit recept van een Franse appelcake. Zondag volgt nog het recept van een opgerold desembrood (hartig en zoet). De zoete versie hebben we gemaakt tijdens mijn workshop 2 weken geleden.

Paasbrunch
Volgende week zondag is het Pasen en komen mijn ouders en broer langs voor een brunch. Ik maak dan zoete broodjes met zure kersen, een hartig opgerold brood, scones met clotted cream (dat verkopen ze bij de Jumbo) en aardbeienjam en een omelettaart.

Omelettaart met doperwtenmousse en gerookte zalm
Ik heb een recept in mijn hoofd van een omelettaart van dun gebakken omeletjes, voorzien van laagjes luchtige romige doperwtenmousse (van gepureerde doperwten, room, bouilon en gelatine) met een smaakaccent van dragon en belegd met gerookte zalm. Door meerdere lagen te beleggen en op te stapelen ontstaat een taart. De vulling van de omelettaart stijft op in de koelkast en kan dan in puntjes worden gesneden en koud geserveerd. Als het zo lekker wordt, als het nu klinkt, dan volgt het recept op de blog.

Het recept van de heerlijke taart!
En dan nu het gemakkelijke, maar heerlijke recept van een smeuïge en fruitige appeltaart. De taart krijgt na het bakken een extra laagje van boter, suiker en vanille en wordt goudbruin gebakken. Lekker bij de koffie, maar ook prima als dessert met een bolletje ijs of licht gezoete zure room of crème fraîche. Aan de hoeveelheden kun je zien dat het recept oorspronkelijk met U.S. cups is berekend. Eén cup zelfrijzend bakmeel weeg namelijk 115 gram.

Franse appelcake

Benodigdheden:

Voor de taart
450 gram zure appels, zoals goudrenetten en jonathans, geschild en in stukjes
115 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel (van 5 ml) bakpoeder
115 gram (oer)suiker
90 ml. melk
50 gram gesmolten roomboter + extra voor invetten
3 eieren
1 theelepel (5 ml) geraspte nootmuskaat
Voor de karamel vanillelaag
75 gram zachte roomboter
115 gram (oer)suiker
merg van 1 vanillestokje of 1 theelepel (5 ml) vanille essence
poedersuiker om te bestrooien
Verder
bakpapier, springvorm van 24 cm.

Bereiding:

Vet een springvorm van 24 cm. in en bekleed de zijwanden en bodem met bakpapier. Dat gaat gemakkelijk door de vorm van de bodem met een pen rond te trekken en uit te knippen. De zijwanden door de vorm met de zijkant op het papier te plaatsen en de smalle zijden met pen over te nemen op het bakpapier en door te trekken, zodat met één of twee repen papier de vorm (evt. overlappend) kan worden bekleed. Verwarm de oven voor op 160 graden C.

Vet het papier en de bodem dun in met gesmolten boter. Leg de stukjes appel op de bodem. Klop de overige ingrediënten van de taart, behalve één ei, tot een glad beslag. Giet het beslag over de appelstukjes en bak op 160 graden C. in 40-45 minuten tot lichtgoudbruin.

Klop de ingrediënten voor de karamel vanillelaag samen met het ei tot het romig is. Haal de cake uit de oven en verdeel het mengsel over de cake en plaats 20-25 minuten terug in de oven tot het goudbruin is. Laat afkoelen in de vorm, daarna op een schaal leggen met de karamel laag boven en licht bestrooien met poedersuiker.


Reacties

Anoniem zei…
Excellent post. I was checking constantly this blog
and I am impressed! Extremely helpful information particularly the last part :) I care for such info
a lot. I was seeking this certain info for a very long time.

Thank you and good luck.

Bezoek ook mijn webpagina ... Fonds Beleggen