dinsdag 7 februari 2012

Hartige taart met spitskool, paprika en saucijzen


Geïnspireerd door 24kitchen
Ik kijk weleens naar 24 kitchen via de digitale televisie. Door het recept van Rudolph van Veen (hij noemt het pastei) van een hartige taart, is dit recept weer ontstaan. Op de bodem van de springvorm en over de vulling gaat een beslag van eieren, bloem en crème fraîche. Met het was- en snijwerk erbij staat de taart binnen een half uur in de oven.  Moet wel een klein uurtje in de oven. Met de ingrediënten van de taart kan eindeloos worden gevarieerd.

Hartige taart met spitskool, paprika en saucijzen

Hoofdgerecht  voor 6 personen, buffetgerecht voor 10 personen

Benodigdheden:

  • Beslag
  • 5 eieren
  • 175 gram bloem
  • 50 ml. melk
  • 200 gram crème fraîche
  • 200 gram belegen geraspte kaas
  • 1 tl. (5 ml.) bakpoeder
  • 1 el. (15 ml.) azijn
  • Peper/zout
  • Vulling
  • 3 verse (bio.) worsten/saucijzen (uit velletje halen)
  • 1 rode paprika, gesneden
  • 2 grote uien, gesneden
  • 1 spitskool, gewassen, in kwarten, hart eruit, fijn snijden
  • Kokosolie of andere olie om te bakken
  • Springvorm ca. 26 cm. Ø
  • Bakpapier
  • Kruiderij
  • 1 tl. karwijzaadjes (ook wel kummel genoemd)
  • Peper/zout/niet zoete rode pepersaus (bijv. Kimball van Xenos)
  • Worcestershiresaus, scheut (paddenstoelen)sojasaus
  • 2 teentjes gehakte knoflook

Bereiding:

Bak de ui en de stukjes verse worst in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de paprika en knoflook 2 minuten al roerend mee.  Breng pittig op smaak met pepersaus, peper, zout en worcestershiresaus.

Neem een grote pan (bijv. een wok) en verhit wat olie, bak hierin op hoog vuur de spitskool een minuut tot het wat is geslonken, voeg peper, zout, pepersaus en sojasaus toe en bak nog even door. Tenslotte 1 theelepel karwijzaad erdoor roeren. Oven voorverwarmen op 175 graden C.

Klop een glad beslag van de aangegeven ingrediënten, roer als laatste de kaas erdoor en breng op smaak met peper en beetje zout.

Springvorm invetten en bekleden met bakpapier. Dat gaat makkelijk door de bodem af te tekenen met een pen. Uitknippen. De wanden bekleed je makkelijk door de zijkant van de vorm op het papier te leggen en de maat overnemen op papier. Zo krijg je de hoogte van de zijwanden. Die verleng je op papier en knipt de stroken uit. Waarschijnlijk heb je 2 stroken nodig. Die kun je overlappend in de vorm, tegen de wanden aanleggen. Door de vorm met boter te bestrijken, blijft het beter plakken.

1/3 van het beslag in de springvorm scheppen. Vervolgens de helft van de kool zonder vocht, de helft worstmengsel, rest kool zonder vocht, rest worstmengel. Giet de rest van het beslag over de vulling. Bak 50 minuten in de oven op 175 graden C. Voorzichtig met een mes de zijkanten los maken. Springvorm losmaken en bakpapier van de zijkanten van de taart halen.



Geen opmerkingen: