dinsdag 3 januari 2012

Chili con carne voor kinderen, Italiaanse linzensoep (zuppa di lenticchie)


Windkracht 8
De wind giert om het huis, de regen teistert de ramen en de bomen buigen diep mee in de vliegende storm! Wat past daar beter bij dan een bordje linzensoep? Eén van mijn favoriete soepen. Wie mijn blog regelmatig leest, weet dat ik in Frankrijk flink wat Puy linzen koop. Maar die gebruik ik niet in de soep. Daar gebruik ik liever de bruine of rode linzen voor. Die linzen hoef je vooraf niet te weken.

Chili con carne voor kinderen
Je krijgt vandaag twee recepten met linzen. Eerst een zogenaamde ‘kinder’chili con carne. Ook lekker voor volwassenen. Licht gekruid en eenmaal op de borden in een mum van tijd op. Door het gebruik van een blikje gekookte linzen heel snel klaar. Je mag natuurlijk zelf gekookte linzen gebruiken. Mijn dochter Femke vond de soep erg lekker. Ik heb bij een 'oosterse' winkel in Alphen ad Rijn een grote fles paddenstoelensojasaus gekocht. Het ‘geheime’ ingrediënt om bijvoorbeeld sausen en soepen op smaak te brengen. Ook lekker bij de sushi. Varieer met het recept door toevoeging van bijv. mais, courgette, kidneybonen of bruine bonen.

Zuppa di lenticchie
Het tweede linzengerecht is een Italiaanse linzensoep. De soep wordt in Italië traditioneel gegeten tijdens de kerstdagen. Daar ben ik dan lekker laat mee…. Maakt niet uit. De soep smaakt altijd goed! Als variatie is het lekker om een handje aardappelblokjes mee te koken, of wat pancetta meebakken met de groenten.

Prei schoonmaken
Nog even een tip voor het schoonmaken van een prei. Haal het buitenste blad eraf, snijd een stukje van de bovenkant. Halveer de hele prei overlangs in de lengte tot de wortels. Spoel onder de lopende kraan met de wortels naar boven gericht, het zand tussen de bladeren weg.

Chili con carne voor kinderen

recept voor 3 personen

Benodigdheden:

  • 1 middelgrote prei, het groen in hele fijne snippers, de rest in (halve)ringen
  • ca. 350 gram (biologisch) gehakt
  • 3 verse rijpe tomaten, kleingesneden
  • 1 rode of gele paprika, kleingesneden
  • 1 blik 400 gram gekookte linzen
  • ½ tl. gemalen komijn en paprikapoeder, snuf suiker, 1 tl. oregano, scheutje niet zoete chilisaus en evt. paddenstoelensojasaus, zout, peper en worcestersaus
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

Bereiding:

Bak het groen van de prei een minuut in wat boter of olie (ik neem eendenvet). Gehakt meebakken, daarna de tomaten. Op smaak brengen met alle kruiderijen. 20 minuten zachtjes laten pruttelen. Stukjes paprika, de resterende prei en de uitgelekte linzen even meestoven. Met een lepel een beetje fijn drukken, zodat het smeuïg wordt.

Italiaanse linzensoep (zuppa di lenticchie)

recept voor 3 personen

Benodigdheden:

  • 1 liter kippenbouillon (ik maak het van biologische kippenbouillon-tabletten)
  • 200 gram gewassen bruine linzen
  • 2 stelen bleekselderij, fijngehakt
  • 1 middelgrote ui, fijngehakt
  • 2 grote wortelen of 1 kleine winterwortel, fijngehakt
  • 1 el. tomatenpuree
  • 4 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 grote el. roomboter
  • 1 tl. oregano en 2 laurierbladen
  • vers gemalen peper/zout
  • evt. wat gehakte verse basilicum

Bereiding:

Bak de groenten en knoflook zachtjes een paar minuten in de boter. Bak tomatenpuree een minuut mee en schenk de bouillon in de pan samen met de kruiderijen en linzen. Laat ca. 20 minuten zachtjes pruttelen tot de linzen zacht en gaar zijn. Wrijf of pureer een deel van de linzen zacht en roer door de soep. Breng op smaak met zout en peper. Strooi evt. de gehakte basilicum over de soep in de borden. Lekker met een stukje brood erbij.




2 opmerkingen:

Nell Nijssen zei

Vroeger had ik het nooit zo hoog op met linzen. Ik associeerde het met geitenwollen sokken menu's. Maar sinds ik de Puy linzen weet te vinden, ben ik om. Dit is echt lekker eten! Leuke recepten deze!

Lara zei

Mmm ze zien er heeeerlijk uit
Ben al een tijd kinder vriendelijk recepten aan het verzamelen; mijn jongste is nu 3 en vindt helemaal niets lekker, dus zijn met zn allen lekker creatief bezig, menu's online opzoeken en foto's laten drukken als recepten boek- heel mooi gelukt via. Het lukt langzamerhand:)
Ook geen fan van linzen, maar misschien een keertje proberen.
Groetjes!