maandag 19 december 2011

Gekruide maaltijdsoep met groenten & bakbanaan

Een snufje van dit....
Men neme…..een snufje dragon, flink wat kerrie, paar theelepels tamarindepasta, knoflook, kippenbouillon, ketjap manis, zout, peper, pittige pepersaus, stukje santen, komijn, koriander en voegt daarbij blokjes zoete aardappel, groene- en rode paprika, ui, aardappel, kikkererwten en courgette. Laat het lekker pruttelen en pureer een deel van de soep! Vervolgens bak je 2 bakbananen lekker bruin. Het resultaat? Een bijzondere soep met een diepe smaak, die de volgende dag zelfs nog lekkerder smaakt. Mijn dochter vindt hem ook erg lekker. Wij hebben er twee dagen van gegeten.

Palmolie en kokosolie
Door groentebouillon te nemen, krijg je een heerlijke vegetarische soep. Ik bak de groenten in de palmolie (vanwege de kleur). De palmolie komt uit Ghana en wordt gehaald uit de rode palmvruchtjes. De bakbananen bak ik in de kokosolie. De kokosolie wordt geproduceerd in Suriname. Aan palmolie en kokosolie worden de meest fantastische eigenschappen toebedeeld (antioxidanten etc). Google maar eens op deze woorden…. Dan vind je ook negatieve aspecten zoals  grote stukken regenwoud in Indonesië (met name Borneo) dat wordt omgezet in (soms illegale) palmplantages. Palmolie wordt namelijk in heel veel producten toegepast.

Variaties
Bakbananen zijn te koop in supermarkt en toko. Neem evt. gewone stevige bananen. Met de groenten in de soep kun je natuurlijk eindeloos variëren. Denk bijvoorbeeld aan pompoenblokjes, doperwten, knolraap, mais, aubergine, tomaat, sperziebonen, kousenband, prei, okra, snijbonen, bleekselderij, taugé, peultjes, etc. Neem voor een geheel andere smaak, hard gekookte eieren in plaats van bananen. Of meng wat gekookte dunne mie of gekookte rijst door de soep.

Gekruide maaltijdsoep met groenten & bakbanaan

Recept voor 6 personen

Benodigdheden:
  • Vulling van de soep
  • 400 gram gekookte kikkererwten
  • 1 groene en 1 rode paprika, in repen gesneden
  • 2 hele grote aardappels, ruim 500 gram in grote blokken
  • 1 grote zoete aardappel, in blokjes
  • 1 grote courgette of 2 kleine courgettes in blokjes
  • 1 grote ui, in halve ringen
  • 2 bakbananen (is iets anders dan gewone bananen), 2 x halveren
  • staafmixer of blender
  • Kruiderijen
  • 2 liter kippenbouillon (bijv. van biologische tabletten)
  • 2 el. kerrie (bijv. Chan’s)
  • 3 el. ketjap manis
  • ½ tl. gedroogde dragon, komijn en gemalen korianderzaad
  • evt. handje gesneden selderijblad (op het laatste moment toevoegen)
  • 3 teentjes gehakte knoflook
  • 2 à 3 tl. tamarindepasta
  • stukje santen, ca. 3 cm. of ca. 2,5 dl. dikke kokosmelk
  • zout/peper, naar smaak
  • rode pepersaus niet zoet, bijv. Kimball’s (van Xenos), naar smaak
  • palmolie, kokosolie of andere bakolie
Bereiding:

Bak de uiringen enkele minuten in 1 el. palmolie. Schep de kerrie, knoflook, komijn en koriander erbij en laat even meebakken. Giet bouillon met de santen, dragon, ketjap en tamarindepasta in de pan, breng aan de kook en voeg alle groenten in één keer toe. 

Laat een half uurtje zacht pruttelen tot de aardappels goed gaar zijn. Pureer ongeveer de helft van de soep, zodat de soep romig en enigszins gebonden wordt. Proef en breng op smaak met peper, zout en rode pepersaus. 

Bak de bananen in de kokosolie bruin. Serveer apart van de soep. De banaan wordt door de eter in het gevulde bord verdeeld en meegegeten. Erg lekker!

Geen opmerkingen: