dinsdag 8 november 2011

Kruidige ovenschotel met savooiekool


Een recept van mijn oude kooksite
Af en toe 'pik' ik wel eens een recept van mijn oude kook site! Dat mag.... want het zijn mijn eigen recepten. Dit recept heb ik nog niet eerder op de blog geplaatst. Het is een beetje bewerkelijk, maar de combinatie van de aardappel-appelpuree met het gehakt en de kruidige kool smaakt heel lekker! Het is een recept voor de herfst- en wintermaanden. Nu dus! Savooiekool is goed verkrijgbaar in de maanden november tot en met februari.

Meer informatie & recepten over savooiekool kun je vinden op deze link:

Kruidige ovenschotel met savooiekool (recept gewijzigd 12.12.11)

Hoofdgerecht voor 4 personen

Benodigdheden:
  • Koolmengsel
  • 1 groene savooiekool (buitenste bladen weggenomen, gehalveerd, stronk eruit, in repen, wassen, uitlekken)
  • 3 eetlepels (oosterse) (roerbak)olie of kokosolie
  • 2 à 3 volle maattheelepels kerrie
  • 3 teentjes geperste knoflook
  • 1 theelepel suiker
  • 2 theelepels zout
  • Voor de appels
  • 4 handappels (bijvoorbeeld cox orange of jonagold), geschild in stukjes
  • 1,5 theelepel kardemompoeder, liefst vers gemalen
  • 1 pijpje kaneel
  • 1,25 deciliter water
  • scheutje (appel)azijn
  • De rest van de vulling
  • 250 gram rundergehakt
  • 3 saucijzen, gehakt uit het velletje gehaald
  • 2 grote uien, in ringen
  • 1 eetlepel (oosterse) roerbakolie of gewone olie of kokosolie
  • 3 eetlepels zoete ketjap
  • 1 el. gemberwortel, geraspt
  • niet zoete rode pepersaus of tabasco naar smaak
  • Overig
  • 150 gram geraspte belegen kaas
  • 1250 gram licht bloemige gram aardappelen
Bereiding:

Kook de aardappels in 20 minuten in gezouten water gaar. Kook de appels in het water, azijn, kardemom en de kaneel in ongeveer 10-15 minuten zacht. Roerbak de kool met een scheut water ca. 10 minuten onder voortdurend omscheppen en voeg daarna de knoflook, kerrie, zout en suiker toe. Als je niet zo'n grote pan hebt, bak het dan in delen. Verwarm de oven voor op 200 graden C. Verwarm de olie en bak de uienringen op middelhoog vuur zacht in ongeveer 10 minuten.

Stamp intussen de droog gestoomde aardappels fijn en stamp de appels met vocht (zonder kaneelstokje) door de aardappels. De puree hoeft niet volkomen glad te worden. Voeg het gehakt, saucijzengehakt en gemberwortel toe aan de gebakken uienringen en laat meebakken tot het vlees gaar is. Voeg drie eetlepels ketjap, rode pepersaus en zout naar smaak toe. Laat het mengel nog even bakken.

Neem een royale ovenschaal en verdeel 1/3 van de puree in de schaal. Verdeel de kool en vervolgens het vleesmengsel en sluit af met de rest van de puree en strooi de kaas erover. Bak 25 minuten op 200 graden in het midden van de oven. Plaats eventueel nog een aantal minuten onder de gril om een extra mooi bruin korstje te krijgen.

Geen opmerkingen: