donderdag 1 september 2011

Runderstoofpot met kastanjes

Het is toch nog geen winter!
De stoofpot van vandaag doet misschien wat winters aan….. en dat met de mooie dagen die voor ons liggen! Maar we glijden zo langzamerhand richting de herfst.  Eigenlijk smaakt deze runderstoofpot met kastanjes het hele jaar door. Het is een stevig en hartig gerecht. De milde en zoetige smaak van de kastanjes combineert goed met de uitgebakken spekjes en stukken gestoofde riblappen.

Meer over kastanjes...
In de blog van dinsdag 27 oktober 2009 heb ik al eens geschreven over het bereiden van kastanjes. Daar vind je ook een ander recept met kastanjes:  gestoofde kip in sjalotten-kastanjesaus.

Kastanjes zijn vers verkrijgbaar in de maand oktober. Maar ik gebruik het hele jaar door mooie hele kastanjes in een gesealde verpakking bij de groenteboer. In één pak zitten meestal 2 x 250 gram hele kastanjes.

Runderstoofpot met kastanjes

Recept voor 4-6 personen

Benodigdheden:
  • 750-1 kg. (biologische) runderriblappen, 30 minuten uit de koelkast
  • 250 gram gekookte hele kastanjes , enkele gekneusd
  • 2 middelgrote uien, in ringen
  • 250 ml. soepele maar volle rode wijn
  • ca. 3 à 4 dl. heet water
  • 3 el. bloem
  • 3 el. eenden/ganzenvet, reuzel of olijfolie
  • Kruiderijen:
  • 1 tak verse rozemarijn of 1 tl. gedroogd
  • 4 takjes verse tijm, of ½ tl. gedroogd
  • 2 à 3 verse saliebladeren, of 1 tl. gedroogd
  • paar takjes verse oregano, of 1 tl. gedroogd
  • zout/peper/worcestershiresauce/tabasco
  • 1 kleine bol knoflook, gewassen en overlangs doorgesneden
  • Na het stoven toevoegen:
  • 3 el. gehakte bladselderij
  • 150 gram (biologische) spekjes

Bereiding:

Snijd de massieve stukken vet uit het vlees en snijd het vlees in middelgrote stukken. Bestrooi met zout. Doe de brokken in een kom en schud er 3 el. bloem door. Bak in delen bruin in het vet. Leg alle aangebraden stukken vlees in een sudderpan en voeg de rode wijn, uien, kastanjes, knoflook en kruiderijen (verse kruiden opgebonden met een touwtje). Schenk zoveel heet water bij het vlees, dat het voor ⅔ deel onder staat. Laat met de deksel op de pan op een sudderplaatje stoven tot het gaar en zacht is. Dat duurt 2 à 3 uur (of langer).

Schep alles uit de pan in een kom. Houd de kom scheef en giet de restanten jus ook in de pan. Haal de verse kruiden eruit. Vis de knoflooktenen op en knijp de zachte knoflook uit de vliezen en voeg bij het vocht in de pan. Laat dit op hoog vuur inkoken tot het meer dan de helft is ingekookt tot sausdikte, roer zo nu en dan. Het vlees kan weer terug in de pan. Breng op smaak met vers gemalen peper, zout, scheutje worcestershiresauce en tabasco. Bak de spekjes uit en roer samen met de bladselderij door het vlees. Lekker met witte rijst of aardappelpuree en groenten zoals dopererwten, sperziebonen, wortels, spruiten, etc. Drink er een glaasje rood bij. Wij dronken er de rode La Coupole 2009 Prestige Vin de Pays D ‘oc bij (van de Wijnbeurs) en dat was een goede keus! Deze wijn ging trouwens ook in de stoofschotel. 



Geen opmerkingen: