Mosselen met romige saus en bacon/moules à la crème

De 'r' is in de maand, dus de mosselen zijn weer volop verkrijgbaar. Vandaag even een recept van een (redelijk) snelle mosselmaaltijd die heerlijk smaakt! De bacon zorgt voor een hartige saus die verder geen zout nodig heeft. Meestal ben ik niet zo van kant & klare sauzen.  Maar vandaag liet ik mij inspireren door crème fraîche light tomaat/basilicum van de Albert Heijn. Er is ook een variant Franse kruiden.

Gekookte mosselen met romige baconsaus

Hoofdgerecht voor 2 person
  • 2 kilo verse mosselen, ½ uurtje in schoon koud water zetten
  • 150 gram fijne soepgroenten
  • 1 stengel bleekselderij, kleingehakt
  • 1 middelgrote ui, fijngehakt
  • 75 gram bacon, kleingesneden
  • 2 teentjes gehakte knoflook
  • 1 ½ el. bloem, met melk of water tot dun papje geroerd
  • 250 ml. droge volle witte wijn
  • 1 cupje (205 gram) crème fraîche light tomaat/basilicum AH of naturel crème fraîche
  • 2 el. roomboter
  • gemalen peper

Bereiding:

Bak de ui in de roomboter glazig in een grote mosselpan, voeg de bacon toe en laat even meebakken. Laat de mosselen uitlekken in een vergiet, gooi kapotte schelpen weg. Doe wijn, soepgroenten, bleekselderij en knoflook bij de bacon/uien in de pan en verwarm op de grootste vlam tot het kookt. Voeg alle mosselen toe en leg het deksel erop. Schep na enkele minuten de mosselen om en kook nog enige minuten tot alle mosselen open staan. Haal de meeste mosselen uit de schelp, maar houdt ca. 20 mosselen in de schelp. 

Schep alle groenten en bacon uit de pan bij de mosselen. Zeef het resterende vocht en meet 350 ml. af. Giet terug in de schoongespoelde pan en breng aan de kook. Roer krachtig met een garde het bloempapje door het vocht en breng samen met de crème fraîche aan de kook (als het klontert, dan kan de staafmixer uitkomst bieden). Breng op smaak met versgemalen (witte) peper. Leg de mosselen, groenten en bacon in de saus en warm even goed door. Lekker met een knapperig stokbroodje en glas witte droge wijn.



Reacties