zondag 28 augustus 2011

Wortelcake van Toeki!

Wie is Toeki?
Het recept van vandaag is van Toeki. Zij is een collega van mij en trakteerde deze wortelcake een tijdje terug vanwege haar verjaardag. Een heerlijke cake. Lekker mals (door de wortelen), met een knapperige bite (door de noten) en de extra 'boost' van de 'booze' (drank) in de vorm van whisky of rum. Door rozijnen enkele uren te wellen in bijv. een scheut whiskey, krijgen ze een heerlijke smaak en worden lekker sappig. Minder geschikt voor kinderen..... Voor hen de rozijnen wellen in water of sinaasappelsap.



Een gezonde cake

Toeki wijst ons op het vitaminegehalte van de cake, zodat we ons niet schuldig hoeven voelen als we de cake eten! Door de volkorenmeel bevat de cake vitamine B en D en de wortelen zorgen voor vitamine A en C.

Wortelcake van Toeki
Wortelcake à la Toeki

Benodigdheden:

  • 175 gram zachte roomboter (niet gesmolten)
  • 175 gram (licht)bruine suiker of oersuiker
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 225 gram volkorenmeel
  • 2 flinke theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel geraspte nootmuskaat
  • 225 gram wortelen, geschrapt en zeer fijn geraspt
  • 100 gram (gele) rozijnen (een paar uur wellen in water, daarna evt. de uitgelekte rozijnen een paar uur in rum/whisky marineren)
  • 50 gram walnoten of pecannoten, grof gehakt
  • 1 à 2 kardemompitten, fijngewreven of ¼ tl. kardemompoeder
  • poedersuiker om te bestrooien
Bereiding:

De stappen 1 t/m 3 met de mixer
  1. Klop met een mixer de boter en suiker licht en schuimig.
  2. Meng steeds een deel van de losgeklopte eieren bij en enkele lepels meel.
  3. Doe het resterende meel in een kom en meng met bakpoeder, kaneel en geraspte nootmuskaat. 
De stappen 4 en 5 mengen met een grote pollepel of iets dergelijks
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden C. De geraspte wortelen door het botermengsel roeren en de rest van het meel met de kruiden erdoor scheppen.
  2. Voeg als laatste de uitgelekte rozijnen toe. Vet een cakevorm van 25 cm lengte met wat boter in en beleg de bodem met bakpapier. Doe het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. In het midden van de voorverwarmde oven zetten en 40-50 minuten bakken bij een temperatuur van 180 graden C. of gas stand 4. Controleer regelmatig. Als een (saté)pen, die midden in de cake gestoken wordt, schoon en droog er uit komt is de cake gaar. Bak niet te lang, want dan wordt het droog.
  3. Uit de oven nemen en 15 minuten in het blik laten afkoelen.
  4. Op een taartrooster omkeren en compleet laten afkoelen. Voor het opdienen rijkelijk met poedersuiker bestrooien en in lekker dikke plakken snijden!  

Geen opmerkingen: