zondag 19 juni 2011

Kersencake + filmpje kersen ontpitten

Door de prachtige warme lentedagen is het kersenseizoen extra vroeg gestart! De zon heeft gezorgd voor heerlijke zoete kersen. Daar moet mee gebakken worden…. een kersencake. De verse kersen moeten wel eerst ontpit worden. Daar zijn verschillende handige apparaten voor te koop. Kijk eens op deze site: http://www.gourmandgazette.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=1305&Itemid=60

Het filmpje onder deze blog laat drie methoden zien voor kersen ontpitten: met een mesje, paperclip en ontpit-apparaat. Een goede tip: trek een keukenschort aan voor het sap.

Kersencake

Recept voor een springvorm van 24 cm. doorsnede

Benodigdheden:
  • 500 gram kersen
  • 200 gram suiker
  • 200 gram zachte boter + extra voor invetten
  • 4 eierdooiers
  • rasp van 1 citroen
  • snuf zout
  • 250 gram patentbloem
  • 1 tl. bakpoeder
  • 2 el. melk
  • 4 eiwitten
  • 100 gram poedersuiker voor bestuiven
  • 2 tl. kaneel
  • evt.  een handje gehakte pure chocolade of chocoladedruppels
Bereiding:

De kersen wassen, ontstelen, ontpitten en goed laten uitlekken. De boter en suiker met een mixer schuimig en licht van kleur kloppen. De eierdooiers één voor één toevoegen en blijven kloppen tot ze helemaal zijn opgenomen. De rasp en zout doorroeren. De bloem en bakpoeder in delen door de massa spatelen, afgewisseld door de melk. Roer evt. de chocolade erdoor. Verwarm de oven voor tot 200 graden C. 

De eiwitten in een brandschone kom, met brandschone mixergardes stijf slaan en op de deegmassa leggen. Met een gladde lepel erdoor scheppen. Vet de springvorm in met boter en schep de helft van het deeg erin. Verdeel de kersen en kaneel hierover en ten slotte de rest van het deeg. Strijk glad en plaats in het midden van de oven.  Bak de taart 55 minuten en laat 10 minuten afkoelen. Haal dan voorzichtig de springvorm  en bodem los, bestrooi direct met de poedersuiker en laat afkoelen op een rooster.









Geen opmerkingen: