Portugese kruidige en pikante tijgergarnalen


Portugese garnalen
De gekruide en pittige garnalen van vandaag kreeg ik eens in een Portugees restaurant voorgeschoteld. Ze zijn lekker om te bakken in een koekenpan, maar ook geschikt om aan pennen te rijgen en op de barbecue te roosteren. De rauwe garnalen worden gepeld en dan gekruid en gebakken. Als de darm nog niet is verwijderd (schoongemaakte hebben een inkeping op de ronde kant), snijd dan de ronde zijde in de lengte iets in en wip met een mesje de darm eruit. 

Foelie
Wat de garnalen zo kruidig maakt, is de toevoeging van gemalen foelie*. Ik neem daarvoor een foelieschilletje en maal dat in een oude koffiemolen tot poeder. Het kan ook in een vijzel worden fijngewreven. Als dat allemaal te ingewikkeld is, gebruik dan foeliepoeder uit een potje.

Portugese kruidige en pikante tijgergarnalen

Recept voor 2 personen als hoofdgerecht (je maakt ca. 4 à 5 spiesjes van 500 gram) of 4 personen als voorgerecht

Benodigdheden:
  • 500 gram rauwe ongepelde tijgergarnalen
  • 1 kleine foelie, gemalen (ca. 1 tl. gemalen)
  • 1 rode fijngehakte verse peper, ontdaan van zaad en lijsten
  • 2 teentjes gehakte knoflook
  • zout/peper
  • 1 à 2 el. olijfolie of kokosolie
Bereiding:

Pel de garnalen, meng alle ingrediënten en bak enkele minuten tot de garnalen roze zijn. 

Lekker met witte gekookte rijst, roergebakken paksoi (met een scheut oestersaus) of spitskool. Of als voorgerecht met een kleine komkommersalade of met vinaigrette (1 deel azijn of citroen/2 delen olie/tl. mosterd/zout/peper/kruimel suiker of honing/druppels worcestershiresaus en tabasco), aangemaakte bladsalade erbij.

Van de site van Verstegen heb ik de volgende informatie over foelie overgenomen:



Wat is foelie en waar komt het vandaan?
* Foelie, (Myristica fragrans) is de zaadrok van de nootmuskaat, afkomstig van de nootmuskaatboom. De altijd groene nootmuskaatboom wordt tot 15 meter hoog en kan bij goede verzorging per jaar tot drie keer toe vrucht geven. Gedroogde foelie heeft een oranje rode kleur en is fijner van smaak dan nootmuskaat. Ondanks het feit dat zij afkomstig zijn van dezelfde boom, dient men ze als twee aparte specerijen te zien.


Het oorspronkelijke groeigebied van foelie is op de Molukken. Overige groeigebieden zijn: Sri Lanka en de West-Indische eilanden. De uit Indonesië afkomstige foelie is oranje rood, terwijl de uit Granada afkomstige foelie oranje geel van kleur is.
Voormalig Nederlands Indië bevond zich gedurende lange tijd in een monopolistische positie. De Engelsen verbraken deze positie door het succesvol verbouwen van de bomen op Granada. Pas toen de Fransman M. Poivre het zaad meesmokkelde en het begon te kweken, verloren zij hun positie.

Wist je dat men in Nederland in vroeger tijden (maar misschien ook nu nog wel…) niet wist van het feit dat foelie en nootmuskaat van dezelfde boom afkomstig waren. Dat blijkt wel uit het verzoek aan India om alle nootmuskaatbomen te vervangen door foeliebomen. Foelie werd in Nederland meer gewaardeerd.

Bewaren en toepassing
Gemalen foelie van goede kwaliteit heeft een oranje rode kleur. Men kan foelie het beste gescheiden van andere specerijen bewaren in een luchtdichte glazen pot, vanwege de dominante geur.
Foelie kan men toevoegen aan zowel zoete als hartige gerechten zoals vis, runderstoofpotten, kippensoep, ragout en bechamelsaus. Men kan foelie het beste vlak voor het serveren toevoegen. De beste vleesgerechten bevatten foelie in plaats van nootmuskaat.


Foelie wordt gebruikt bij problemen aan de ingewanden, zoals diarree en indigestie.




Reacties