Blini(s) + oorsprong van pannenkoeken



Wat zijn nu eigenlijk blinis?
Blinis zijn een gemakkelijk en lekker gerecht! Blinis zijn pannenkoeken en kunnen in allerlei vormen worden gemaakt: klein, groot, dik , dun (zoals een flensje) met en zonder gist, van tarwebloem of boekweitmeel, met zoete ingrediënten of juist hartig.  Eigenlijk is het woord blinis onjuist. Eén pannenkoek heet in het Russisch: ‘blin’ en meerdere pannenkoeken:  ‘blini’.  Daar worden pannenkoeken ook wel ‘blinchiki’ genoemd en vooral als ontbijt gegeten. De gewone Rus eet z’n blin doorgaans niet met kaviaar, zoals wij wel eens denken. Dat is meer voorbehouden aan gasten van sjieke feestjes en exclusieve restaurants.

Pannenkoeken als symbool voor de zon
Het schijnt dat vroeg Slavische volken zoals Polen, Tsjechen, Russen, Slovenen, Serven, etc. een ritueel hadden waarbij de ronde pannenkoeken symbool staan voor de zon. De pannenkoeken werden gegeten aan het einde van de winter om de terugkeer van de zon te vieren. In Rusland wordt dit volksfeest nog steeds in de februarimaand gevierd en wordt Maslenitsa genoemd.

Voor meer Russische recepten kijk eens op deze link: 


Vasten
Over de hele wereld wordt in bepaalde perioden of gebeurtenissen gevast en mogen bepaalde voedingsmiddelen niet worden gegeten, of alleen na een bepaald tijdstip zoals zonsondergang. Het idee erachter is dat men door het vasten minder op voedsel gericht is en beter luistert naar het woord van God of een andere hogere macht. Mensen vasten niet alleen uit geloofsovertuiging, maar geloven dat het helpt om het lichaam te ontgiften. Of men trekt zich terug in één of ander oord om de aandacht naar binnen te richten en eet dan het liefst zo zuiver mogelijk. Vroeger werd meer gevast dan tegenwoordig. Bij het overlijden van een dierbare, een treurige gebeurtenis of bij het maken van belangrijke keuzes of moeilijke beslissingen.

Vastentijd over de hele wereld
Een gebruik van het katholieke geloof start op Aswoensdag (viel dit jaar op 9 maart). Dit is de woensdag na carnaval en heet Vastenavond en luidt een 40 dagen durende vastentijd in, die loopt tot Paaszaterdag (Stille Zaterdag). In het Verenigd Koninkrijk, Australië en Ierland heet dit ‘Pancake day’ of ‘Shrove Tuesday’ of ‘Fat Tuesday’. In Frankrijk en delen van de Verenigde Staten (meegenomen door de vroegere kolonisten): ‘Mardi Gras’,  in Polen: ‘Paczki dag’, in Duitsland: ‘Fasnachtstag’ en in Zweden: ‘Fettisdagen’. Vroeger was het een lang en strikt ritueel waarbij alle rijke voedingsmiddelen verboden waren. De dag voor vasten werd gebruikt om alle voorraden op te maken. Van melk, boter, eieren en meel werden bijvoorbeeld pannenkoeken gebakken.

Pannenkoeken in de Joodse keuken
Tot de tweede wereldoorlog woonden in Slavisch Europa nog veel joden. Zij hebben als emigranten de blinis meegenomen naar de Verenigde Staten en heten blintz. De Joodse blintzes zijn dunne gevulde pannenkoeken. Als de pannenkoekjes worden gevuld met cottage cheese of andere  melkproducten, dan zijn ze geschikt om te eten tijdens Sjavoeot.  Sjavoeot is oorspronkelijk een oogstfeest maar is later van inhoud veranderd en gericht op een feest waarbij de Thora centraal staat. Tijdens Sjavoeot mogen alleen vegetarische- en melkproducten worden gegeten. Blintzes worden ook gegeten tijdens andere feestelijkheden zoals Chanoeka.

Het recept van vandaag
Het recept van vandaag zijn natuurlijk blini(s)! Met mais en een heerlijke dillecrème. Dat de Scandinavische keuken veel gebruik maakt van dille is algemeen bekend. Onlangs kwam ik erachter dat de Turkse keuken ook veel gebruikt maakt van dille, terwijl ik altijd dacht dat er veel platte peterselie werd gebruikt. Ik koop altijd een grote bos (bestelde ik tot voor kort bij mijn groenteboer, maar vorige week kocht ik het bij de Turkse winkel) en na het wassen en drogen, hak ik het fijn en vries het in. Dan heb ik altijd een voorraad die heel lang houdbaar is. Begin op tijd aan het beslag, want het moet 8 uur in de koelkast rusten. In het recept wordt gebruik gemaakt van bakpoeder en baksoda. De baksoda in het beslag gaat een reactie aan met de zure karnemelk en daardoor wordt het baksel luchtiger. Zoek je een recept van pannenkoeken met gist? Kijk dan eens op mijn blog bij ouderwetse pannenkoeken.

Maisblini(s) met dillecrème

Voorgerecht, lunchgerecht voor 6 personen of borrelhapje voor 8 personen

Benodigdheden:
  • Voor de pannenkoekjes:
  • 75 gram bloem
  • 75 gram volkorenmeel
  • 250 ml. karnemelk
  • 4 kleine eieren, losgeklopt
  • ½ tl. (2,5 ml.) zout
  • ½ tl. bakpoeder + flink mespunt baksoda (zie blog over dit onderwerp)
  • 25 gram gesmolten boter
  • 1 el. (15 ml.) heet water
  • 200 gram uitgelekte maiskorrels
  • olie voor bakken
  • Voor de dille crème:
  • 200 gram crème fraîche
  • 2 el. vers gehakte dille
  • 2 el. vers geknipt/gesneden bieslook
  • zout/peper

Bereiding:

Meng de beide soorten bloem met de karnemelk tot het een glad beslag is. Zet 8 uur afgedekt in de koelkast. Meng eieren, zout, bakpoeder en baksoda met het hete water en de maiskorrels.
Verhit een grillpan/plaat of koekenpan en verdeel een beetje olie erover en schep blinibeslag in de pan ter grootte van kleine pannenkoekjes. Als de bovenzijde gaatjes vertoont en vast vorm heeft gekregen, worden ze gedraaid en nog even gebakken. Leg ze op een bord en dek af met een theedoek tot ze allemaal gebakken zijn. Meng voor de dillecrème alle ingrediënten en breng op smaak met zout en vers gemalen peper. Leg ca. 4 stuks op een bordje met een paar lepels dillecrème ernaast.


Reacties