Luchtige sinaasappelcake met sinaasappelsiroop en room


Een zalig dessert!
Vorige week gaf een aflevering van de ‘hairy bikers’ mij inspiratie voor het bakken van een heel luchtige sinaasappelcake (orange sponge cake) met semolina. Vervolgens heb ik een sinaasappelsiroop gemaakt, die bijna je mond uitspringt! Op basis van vers geperste sinaasappelsap, gezoet met ahornsiroop, een snuf kaneel en één kardemompeul. Het sap ingekookt en verder op smaak gebracht met Grand Marnier en de cake hiermee overgoten. De luchtige structuur van de cake zorgt ervoor dat de siroop heel gemakkelijk wordt opgenomen en vastgehouden. Een dot geklopte gezoete room/zure room erover maakt het af! 

Luchtige cake doordrenkt met pittige sinaasappelsaus.....
Het resultaat is een licht dessert met een pittige sinaasappelsmaak. Zeer geschikt na een overdadig diner. Tot nu toe heb ik altijd veel succes gehad dit nagerecht. Qua smaak minder geschikt voor kinderen. 
Mijn dochter vond de cake niet zo bijzonder. Ik heb haar een proefstukje gegeven zonder sap en één met sap (zonder likeur), maar beiden vond ze niet zo geslaagd. Jammer…. volgende keer beter. Ik ga het i.i.g. zeker nog een keer maken! Voor de cake worden 2 sinaasappels gepureerd, dus je hebt een blender of keukenmachine nodig.

Variaties
Er zijn variaties die je kunt aanbrengen in de receptuur door:
  • de specerijen in de cake mee te bakken, neem dan 1 tl. kaneel en 2 peulen kardemom (de zaadjes in de peul fijnmalen);
  • een handje rozijnen door het deeg mengen;
  • een handje gehakte amandelen door het deeg mengen;
  • een el. gehakte sinaasappelsnippers door het deeg mengen;
  • twee el. chocoladedruppels/gehakte pure chocolade door het deeg mengen;
  • twee el. Stroh rum of whisky door het deeg heen mengen;
  • vervang de Grand Marnier door Cointreau, Triple Sec, of een andere sinaasappellikeur of door Stroh rum. 
  • citroenen te pureren ipv sinaasappels (of half om half) neem er dan 4 en meng 50 gram suiker extra door het deeg (neem dan Limoncello om door de sinaasappelsiroop te roeren);
  • mandarijnen ipv sinaasappels, neem er dan 6;
  • de oersuiker te vervangen door gewone witte suiker;
  • de ahornsiroop te vervangen door witte suiker;
  • de boter te vervangen door kokosolie;
  • de specerijen weg te laten bij het maken van de sinaasappelsiroop.
Bakken met baksoda
De cake wordt luchtig door het gebruik van baksoda (zie blog voor meer informatie over baksoda). Zelfs ongebakken wordt de cake direct luchtig na het doorroeren van de baksoda. De baksoda gaat tijdens het bakken een reactie aan met de zure sinaasappels en dat zorgt voor een zeer luchtig baksel.


Luchtige sinaasappelcake met sinaasappelsiroop en room

Recept voor 10 personen

Benodigdheden:
  • voor de cake:
  • 2 middelgrote sinaasappels (of één hele grote navelsinaasappel), zonder pitten in zijn geheel (met huid en haar) gepureerd, ca. 400 gram netto puree
  • 115 gram zachte roomboter
  • 115 gram oersuiker (of gewone)
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 1 afgestreken (maat)eetlepel (15 ml) baksoda 
  • 175 gram semolina (medium fijn gemalen harde tarwe, te koop in natuurvoedingswinkels en Turkse, Marokkaanse winkels en de Jumbo)
  • voor de sinaasappelsiroop
  • 1 liter vers geperste sap, gezeefd
  • 4 el. Grand Marnier
  • 4 el. ahornsiroop (of 5 el. suiker)
  • een flinke snuf kaneelpoeder
  • ca. 1 kardemompeul, gemalen (krap ¼ tl. gemalen)
  • Voor de topping
  • 1 bekertje zure room
  • 200 ml. room
  • (oer)suiker naar smaak (liever niet te zoet)
  • 2 grote sinaasappels, vruchtvlees in blokjes of partjes

Gepureerde sinaasappels
Bereiding:

Deeg in de (flexibele)vorm
Verwarm de oven voor tot 180 graden C. Vet een vorm dun in met boter (ik nam een ronde springvorm van 26 cm. maar één met rechte hoeken portioneert makkelijker). Mix de boter en suiker tot het licht en romig is. Roer één voor één de eieren erdoor en vervolgens de semolina en baksoda. Meng als laatste de pulp door het deeg. Verdeel het deeg over de vorm en bak 10 minuten op 180 graden C. Daarna 30-35 minuten op 170 graden C. De cake is gaar als een satéprikker in het midden gestoken er schoon uit komt. Laat in de vorm afkoelen en stort de cake op een bord, bedek met plasticfolie.

Laat het sap in een (niet aluminiumpan) inkoken tot iets minder dan de helft. 

Meng de overige ingrediënten door de siroop en laat afkoelen. Giet de siroop over de cake en laat even een half uurtje intrekken.

Klop de zure room en slagroom met suiker half stijf.

Snijd de cake in gewenste stukken, schep op ieder stukje wat room en schik sinaasappel blokjes op de room.




Reacties

Saskia zei…
Zou dit ook lukken met polenta in plaats van semolina?
Irene kookt zei…
Hoi Saskia,

Als ik polenta kook, dan valt altijd op hoeveel vocht toegevoegd moet worden en hoe stijf de polenta wordt. Als je het erop waagt, dan zou ik i.i.g. de hoeveelheid aanpassen tov de semolina door ca. 100 gram te nemen. Ik heb ook even gegoogled en het volgende gevonden:

http://www.bbcgoodfood.com/recipes/4702/lemon-polenta-cake-with-limoncello-syrup

Misschien lijkt het je wat?

Groet,

Irene