vrijdag 11 maart 2011

Groentekorma, Balti kip en geklaarde boter (Ghee)

naan

Groentekorma en geschikte groenten
Het is niet gelukt de groentekorma eerder te publiceren. Maar vandaag doe ik hopelijk alle vegetarische aanhangers een plezier. En voor de vlees/gevogelte liefhebbers geef ik ook het recept van Balti kip. De ingrediënten voor de groentekorma kunnen qua groenten vrij worden ingevuld. Geschikte groenten zijn (naast de genoemde in het recept): courgette, paprika, wortel, bleekselderij, okra, broccoli, sperzie/snijbonen. Varieer naar eigen idee en groente voor handen. Reken op ca. 1 kg groenten (excl. uien en tomaten). De verse tomaten kunnen ook door bliktomaten worden vervangen. De Balti kip is lekker met naanbrood. Het recept zal binnenkort op deze blog volgen. 

Wat is ghee en hoe wordt het toegepast?
In India wordt in ghee gebakken. Ghee of ghi is geklaarde boter. Door roomboter te klaren, wordt het een bakvet wat hoge temperaturen kan verdragen. Door het klaren wordt het vet gescheiden van eiwitten en zouten uit de boter. De eiwitten worden bij verhitting bruin en bitter.
Ghee is zuiver en zacht van smaak, spat niet en kan gebruikt worden voor bakken, braden en frituren. Het versterkt de smaak van kruiden en specerijen en is lang houdbaar. Ghee kun je zelf maken maar ook kant en klaar in natuurvoedingswinkels kopen. Doordat het een puur soort vet is en nauwelijks bewerkt, is het te prefereren boven vele soorten olie.

Ghee
Recept voor ghee
Het klaren van boter tot ghee gaat als volgt: verse boter wordt langzaam verhit, het schuim (met  de eiwitten) wordt er afgeschept en de boter wordt zo voorzichtig afgegoten, dat het bezinksel van caseïne en zouten achterblijft. Neem minimaal een pond ongezouten roomboter en breng rustig aan de kook. 
Als alle boter gesmolten is en er zich schuim aan de oppervlakte vormt, het vuur verminderen en verder zacht laten pruttelen. Het schuim dat zich vormt regelmatig afschuimen. Gedurende ca. 1 uur laten sudderen tot alle water verdampt is (het pruttelt dan niet meer) en er geen schuim meer boven komt drijven. Op de bodem bevindt zich dan een beetje gestold eiwit dat lichtbruin verkleurd is. De boter zelf is nu transparant goudkleurig en verspreidt een nootachtige geur. De afgekoelde ghee wordt door een theedoek gefilterd en is nu klaar voor gebruik.

Groentekorma

Hoofdgerecht voor 4-6 personen

Benodigdheden:
  • 2 el. olie of ghee
  • 2 el. balti masalapasta
  • 1 tl. chilipoeder
  • 1 el. verse gemberwortel, geraspt
  • 1 middelgrote ui, gesnippers
  • 300 gram bloemkool, in roosjes
  • 300 gram pompoen, in stukken
  • 1 aubergine, in stukken
  • 3 tomaten, ontveld zonder zaadjes en fijngehakt
  • 4 dl. groentebouillon
  • 125 gram sperziebonen, in stukken
Bereiding:

Verhit de olie in een braadpan. Fruit de masalapasta 2 minuten op matig vuur, tot de olie zich van de pasta scheidt. Voeg de chilipoeder, gember en ui toe. Fruit enkele minuten tot de ui glazig wordt. Voeg de bloemkool, pompoen en aubergine en meng goed.  Voeg de tomaten en de bouillon toe. Breng het aan de kook en laat een half uurtje zachtjes pruttelen. Voeg tenslotte de boontjes toe laat nog 10 minuten mee sudderen.  Lekker met gekookte rijst.

Balti kip

Hoofdgerecht voor 4 personen

Benodigdheden:
  • 1 kg. kipfilet of kipdijfilet (mijn voorkeur), in stukken gesneden
  • 2 el. ghee
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 kaneelstokje
  • ½ tl. kardemomzaad
  • 1 el. garam masala/kerrie
  • 1 tl. sesamzaad
  • 1 tl. maanzaad
  • ½ tl. venkelzaad
  • 2 middelgrote uien, gesnippers
  • 3 el. balti masalapasta
  • 2 ½ dl. kippenbouillon
  • 2 ½ dl. slagroom of crème fraîche
  • 1 el. verse korianderblaadjes
Bereiding:

Verhit de ghee of olie in een wok en roerbak de knoflook, kaneel, kardemomzaadjes en masalapasta één minuut op middelhoog vuur. Voeg venkelzaad en sesam- en maanzaad toe en bak een ½ minuut. Bak op laag vuur de uien mee tot het zacht en glazig is. Voeg de masalapasta en kip toe en bak 5 minuten goed omscheppend op hoog vuur. Voeg de bouillon toe en laat op zacht vuur 20 minuten pruttelen. De slagroom of crème fraîche erdoor roeren en 10 minuten mee laten pruttelen. Breng verder op smaak met peper en zout en strooi korianderblaadjes over de kip. Eet samen met naan.

Geen opmerkingen: