zondag 2 januari 2011

Worstenbroodjes



Na de afgelopen weken en het uitgebreide kerstdiner, wat overigens heel goed is uitgepakt en vrijwel geheel vooraf kon worden voorbereid, zodat we met z’n veertienen heel ontspannen lekker lang hebben gegeten en gedronken. Het is zo gezellig dat de avond is omgevlogen en het dessert pas om 23.30 uur wordt gegeten.

Maar gisteren verlangde ik ineens naar de worstenbroodjes van mijn moeder. Alle spullen had ik in huis (gehakt, gist, bloem) en daarom stond ik gistermiddag een deegje te kneden. Het is een lekker broodje geworden. Samen met soep een complete maaltijd. Vandaag zijn de laatste broodjes in de oven ‘opgepiept’ en gegeten. 

Het gehaktmengel kan naar eigen smaak worden gekruid (ras el hanout kruiden, kerrie, uitje erdoor, paprikapoeder, beetje geraspte kaas, knoflook, etc.) en daarmee kan aan het broodje een geheel eigen draai worden gegeven. Hieronder een vrij milde en eenvoudige versie (maar wel lekker). Op mijn blog staat ook een ander recept: gehaktbroodjes, maar voor het deeg van dit recept is kwark nodig, dat heb ik nu even niet in huis.



Worstenbroodjes

Recept voor ca. 10 broodjes

Benodigdheden:

  • 250 gram bloem
  • ½ tl. zout
  • 15 gram verse gist (of half zakje gedroogde gist 3,5 gram)
  • 1 ½ dl. lauwwarme melk
  • 25 gram gesmolten boter
  • 250 gram gehakt
  • Zout/peper/nootmuskaat
  • 2 eierdooiers
  • 2 beschuiten, fijngewreven
  • 1 el. melk


Bereiding:

Gerezen deegbol
Doe de bloem in een kom, roer het zout erdoor en maak een kuiltje in het midden. Verkruimel de gist en los die op in een deel van de lauwe melk. Giet het mengsel in het kuiltje en voeg de rest van de melk en de gesmolten boter toe. Kneed alles tot een samenhangend deeg (10 minuten) en laat 1 uur op een warme plaats rijzen met een vochtige theedoek over de kom. 

Uitgerold en voorzien van gehaktrolletje...
Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit, zodat er 10 lapjes van 10 x 10 centimeter kunnen worden gesneden. Maak het gehakt aan met de kruiden, beschuit en 1 eigeel. Als je twijfelt aan de smaak, kun je een klein balletje gehakt bakken in een koekenpan, en eventueel extra kruiden toevoegen. Leg op ieder lapje deeg een rolletje gehakt en rol deze in de deeglapjes. Leg op een beboterde bakplaat met de naad naar onder. Laat nu op een warme plaats nog 30 minuten rijzen. Bestrijk ze met de resterende eierdooier en bak de broodjes 30 minuten op 175 graden C. tot ze bruin en gaar zijn.

Geen opmerkingen: