Kerrieschotel (van Chan's massala)


Kerrieschotel van Chan's massala
We hadden groenten en vlees over, van de fondue van afgelopen zaterdag. Daar heb ik zondag een kerrieschotel van gemaakt. Die we op maandag, na een dag werken, hebben gegeten. Ik gebruikte altijd een massalamengsel van de AH. Maar een poosje geleden kocht ik een zakje Chan’s massala bij een grote toko op het Bijlmerplein in Amsterdam. Dat is een fantastisch kerriemengsel! Vol van smaak en lekker kruidig. Het blijkt dat Chan’s de grootste producent van dit product in Nederland is.

Wie maakt deze lekkere massala?
Chan Raghoober is ooit in Suriname gestart met de verkoop van zelfgemaakte kerrie van zijn vrouw aan winkels. Het bedrijfje liep zo goed dat zijn vier zoons elke dag uit school de kerriepoeder moesten helpen inpakken. In 1975 verhuisde het gezin naar Nederland, waar ze op 16 juni 1981 de draad weer oppakten, de start van Chan's B.V. De laatste tekst heb ik van hun site geplukt. Zij hebben een breed assortiment opgebouwd. Mocht je eens een toko binnenlopen (met Surinaamse producten), kijk dan eens uit naar dit merk en koop in ieder geval een zakje massala.


Wat is sumak?
In het gerecht heb ik ook een snuf sumak gestrooid. Wordt ook wel als sumac, sumaq en somagh geschreven. Sumak (Rhus coriaria) is een struik die voorkomt in landen rond de Middellandse Zee. Het gebruik is in het Midden Oosten al heel oud. Toen de citroen werd geïntroduceerd, was sumak al een ingeburgerde specerij. 

De vruchten zijn purperrood en worden gedroogd en gemalen. Dit specerij heeft een zure smaak en geeft gerechten een typische warm rode kleur. Sumak kan enige tijd in water worden geweekt en dient het rode gekleurde en zure vocht als basis voor marinades en dressing. In mijn speurtocht naar informatie over sumak wordt het ook gebruikt als paneer voor visjes. Het wordt gestrooid over vlees en salades en gebruikt in een kruidenmengsel voor het kruiden van een kippetje. Het schijnt ook veel gebruikt te worden in dipsauzen. Sumak wordt niet meegekookt, maar op het laatste moment toegevoegd of over een gerecht gestrooid. Sumak is niet heel lang houdbaar (3 maanden) en dient goed afgesloten en donker te worden bewaard. Goedkoop verkrijgbaar in Marokkaanse en Turkse winkels.

Kerrieschotel met vlees en groenten

Recept voor 4 personen

Benodigdheden:
  • 400 gram vlees (zoals gesneden kip en hamlappen, gehaktballetjes, lamsvlees… waar je zin in hebt), ook lekker met grote rauwe gepelde garnalen (op het laatste moment even laten mee pruttelen tot ze roze en gaar zijn) of stevige witvis, ook lekker zijn stukken hardgekookte eieren, op het laatste moment voorzichtig door de groenten mengen
  • 400 gram groenten, zoals stukjes courgette, wortel, champignons, paprika, broccoli- of bloemkoolroosjes, gesneden witte kool, sperziebonen, snijbonen, handje taugé (wat je toevallig hebt liggen)
  • 2 eetlepels Chan’s massala (kerriemengsel)
  • 7 dl. kippenbouillon (ik nam als basis biologische kippenbouillon van de natuurvoedingswinkel)
  • stukje santen (ingedikte kokos) ca. 1/5 deel van blok, opgelost in de hete kippenbouillon
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 2 el. maïzena
  • krap 1/2 tl. sumak of paar druppels citroensap of tamarindepasta
  • 1 el. kokosolie (is in de winter vast van vorm) of gewone bakolie
  • zout
  • evt. wat gesneden bladselderij, op het laatst erdoor roeren
  • evt. extra sambal
Bereiding:

Verhit de olie en bak het vlees bruin, voeg de massala toe en laat even meebakken. Vervolgens de knoflook en groenten een minuutje meebakken. De santenbouillon erbij schenken en een kwartiertje laten pruttelen tot de groenten gaar maar nog stevig zijn. Roer de maïzena met een beetje water tot een papje en roer door de schotel. Laat al roerende koken tot het gebonden is. Roer de sumak erdoor en proef of er nog extra zout nodig is. Voeg naar wens en smaak sambal toe. Lekker met gekookte rijst.

Reacties

Christien zei…
Hoi Irene, omdat ik zelf onlangs een kookblog ben begonnen, bezoek ik ook af en toe andere kookblogs voor inspiratie. Jouw pleidooi voor Chans kerrie masala viel mij op. Ik ben zelf ook al jaren grote fan. Ik heb ooit eens per ongeluk kerrie masala van een ander merk gekocht (leek in verpakking er veel op) maar kan er niet aan tippen!! Ik ga zeker je recepten eens goed doorkijken (ook de speltrecepten heel interessant), groet Christien