zondag 19 december 2010

Zalm in korstdeeg en Franse chocoladetaart



Voorbereidingen voor het kerstdiner
De laatste week heb ik weinig tijd gehad voor de blog. Gelukkig ben ik weer tijdelijk aan het werk en druk bezig met de voorbereidingen voor het kerstdiner. Wij hebben in totaal 14 mensen die meesmikkelen. Op het laatste nippertje wil ik nog wat ‘gouwe ouwe’ recepten plaatsen. Recepten die ik meerdere malen heb gemaakt en geschikt zijn voor ieder feestelijk etentje. Als eerste een ‘zalm en croute met spinazie, roomkaas en sinaasappel’ (van Elizabeth Guy) en een Franse chocoladetaart (van Jamie Oliver).

Zalm en croute als voorgerecht of hoofdgerecht...
Het eerste gerecht kan afhankelijk van de hoeveelheid als hoofdgerecht of als voorgerecht worden gegeten. Het is een heerlijk recept en ziet er mooi uit. Als het recept stap-voor-stap wordt gevolgd, dan kan het niet mis gaan. De toevoeging van sinaasappelsap en rasp combineert fantastisch met de volle zalmsmaak, serveer op een bord met een kleine groene salade ernaast (aangemaakt met een vinaigrette). Begin bij voorkeur de avond ervoor met het marineren van de zalm.

Heerlijke smeuïge chocoladetaart
De taart is simpel te maken en de smaak is geweldig. De chocoladetaart is smeuïg en heeft een diepe chocoladesmaak. De bodem is goed vooraf te maken en kan worden ingevroren. Ik geeft het recept van twee bodems, zodat er eentje direct de vriezer in kan. Lekker en gemakkelijk voor later. Wil je er maar één maken, halveer dan de ingrediënten. Als nagerecht voor de kerst kan een puntje worden gegeven met een bolletje ijs ernaast. Of bak twee verschillende taarten en geef een puntje van beide taarten….



Zalm in korstdeeg met spinazie, roomkaas en sinaasappel

Recept voor 6 personen als hoofgerecht, voor 10 personen als voorgerecht

Benodigdheden:
  • 750-900 gram zalmfilet (heel of delen, liefst 6)
  • 1 grote sinaasappel, rasp en sap
  • 375 gram roomboter bladerdeeg (diepvries)
  • 1 el. boter
  • 1 bosje lente-ui/bosui, in dunne ringetjes
  • 300 gram spinazie (diepvries, ontdooid, in zeef vocht eruit drukken)
  • 200 gram roomkaas (bijv. MonChou)
  • 1 ei, losgeklopt
  • vers gemalen (zwarte) peper/zout
  • groene gemengde salade voor erbij
  • vinaigrette (1 tl. Dijon mosterd, snuf suiker/zout, 2 el. olie, 1 el. azijn, druppel worcestersauce)
  • deegroller (evt. fles)
Bereiding:

Marineer de hele zalm (of zalmdelen) een nacht (of enkele uren) afgedekt in de koelkast in het sap van de sinaasappel. De rasp wordt voor later bewaard. 


Ontdooi het bladerdeeg. Verwarm de oven voor tot 200 graden C. Leg de ontdooide plakken op elkaar en rol licht op een licht bebloemd werkvlak met een bebloemde roller uit, tot het deeg één geheel vormt. Snijd met een mes doormidden en leg één deel afgedekt in de koelkast. Rol het andere deel uit tot een rechthoek van ca. 26 cm. bij 14 cm. Prik het deeg in op verschillende plaatsen. Leg op een ovenplaat en bak ca. 15 minuten tot het deeg gerezen en goudbruin is.


Bak intussen op laag vuur de uitjes zacht in een beetje boter. Meng de spinazie, uitjes, sinaasappelrasp, roomkaas, snuf zout en zwarte peper en meng tot een homogeen mengsel ontstaat. Snijd de zalm in 6 stukken. Leg de helft van de zalm op het gebakken deeg en verdeel het roomspinaziemengsel gelijkmatig over het deeg en de zalm, houd de randen van het deeg vrij en strijk het mengsel glad. Verdeel hierover de rest van de zalm. 


Rol het restant van het deeg uit tot een rechthoek dat iets groter is dan het gebakken bladerdeeg. Kwast het ei op de randen van de deegplak (met de zalm) en leg de uitgerolde deeg hierover en stop het deeg in (zoals je bedden opmaakt) onder de deegplak en druk stevig aan. Strijk het ei over het deeg en maak met een mes 3 kleine openingen, zodat het stoom tijdens het bakken kan ontsnappen. Leg voorzichtig op een bakplaat en bak 20 minuten op 200 graden C. Verlaag tot 150 graden C. en bak nogmaals 20 minuten. Snijd in stukken en serveer met een groene salade.







Franse chocoladetaart

Recept voor 12 punten

Benodigdheden:
  • Voor de bodem(s) van 26-30 cm. doorsnede:
  • 250 gram boter
  • 200 gram poedersuiker of fijne tafelsuiker
  • snuf zout
  • 500 gram patentbloem
  • 4 eierdooiers
  • 4 el. koude melk of water
  • de chocolade vulling:
  • 150 gram roomboter
  • 150 gram chocolade (70%), in stukken
  • 8 el. cacaopoeder
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 200 gram fijne tafelsuiker
  • 3 el. schenkstroop
  • 3 el. zure room/crème fraîche
Bereiding:

De bodem: snijd de boter in de bloem en suiker met twee tafelmessen tot kleine knikkers en kneed met de eierdooiers, zout en melk of water met koele handen snel tot een bal. Verdeel in twee delen. Vries één deel in (uitgerold in vorm). Laat overgebleven deel enkele uren rusten in de koelkast. Rol het deeg op een licht bebloemd werkvlak uit met een bebloemde roller en bekleed een licht ingevette ronde springvorm van 26-30 cm. doorsnede met het deeg en prik met vork gaatjes in de bodem en bak 15 minuten op 180 graden. Als het deeg opbolt, druk het dan met een lepel plat.

De vulling: verwarm de oven tot 150 graden C. Neem een rvs-kom en plaats deze boven een pan met kokend water. Smelt hierin de boter, chocolade, cacaopoeder en zout. Klop in een andere kom de hele eieren met de suiker tot een romig geheel. Voeg schenkstroop en zure room toe. Roer chocolademengsel door het eimengsel. Vul de gebakken bodem met het chocolademengsel en bak 40-45 minuten op 150 graden C.



Geen opmerkingen: