donderdag 2 december 2010

Echte ouderwetse Hachee

Hachee na de winterkou!
Met rode wangen van de kou komen we thuis en lusten wel een bordje hachee met rode kool en aardappeltjes! Vandaag het aloude recept van deze hartige en voedzame stoofschotel. Het is ook lekker om met aardappelpuree of rijst te eten. 

Wat is stoofvlees?
Als het vlees wordt bereid, zorg dan dat het vlees op kamertemperatuur is. De structuur van het vlees wordt dan beter. Voeg daarom ook nooit een koude vloeistof (bouillon, wijn, etc.) aan het vlees toe, maar verwarm het eerst. Voor dit recept wordt stoofvlees gebruikt. Het is vlees met relatief veel (wit) bindweefsel (collageen). Delen van het rund waar het dier veel mee beweegt, bevatten meer bindweefsel. Zoals bijvoorbeeld de schouders en poten, waar spierweefsel zit. Delen van het rund waar weinig bindweefsel zit, zijn de achterste delen. Dit levert de meest malse delen vlees. Ook de leeftijd van een dier speelt een rol. Oude dieren hebben meer bindweefsel dan jonge dieren, zoals kalveren. Door een zure component aan de stoofschotel toe te voegen, wordt het proces waarin bindweefsel wordt omgezet in gelatine, versnelt. Een scheutje azijn, wijn, bier, een tomaat, etc.

Hachee

Recept voor 4 personen.

Benodigdheden:
  • 400 gram doorregen borstlappen of sucadelappen (schouder), in flinke dobbelstenen
  • 2 eetlepels bloem
  • 75 gram boter
  • 2 grote uien, in dunne plakken
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 kruidnagels
  • 2 tl. gemalen peper
  • 1 tl. suiker
  • scheutje azijn
  • 3 dl. heet water
Bereiding:

Bestrooi het vlees vlak voor het bakken met zout, peper en bloem. Schud goed door elkaar. Verhit de boter en bak op hoog vuur het vlees aan. Voeg de uien, laurier en kruidnagel toe. Laat de uien wat kleur krijgen en voeg het hete water, azijn en suiker toe. Laat op een heel zacht pitje, met de deksel op de pan gedurende 3,5 uur zachtjes stoven.

Geen opmerkingen: