donderdag 9 december 2010

Gestoofde kip met couscous

De Noord-Afrikaanse keuken
Dit recept is georiënteerd op de Noord-Afrikaanse keuken. De landen Marokko, Algerije en Tunesië hebben aan veel buitenlandse invloeden blootgestaan. In het verleden werd het gebied geregeerd door de Phoeniciërs en de Romeinen. Recenter is de invloed van Frankrijk en Italië. Het islamitisch geloof is afkomstig uit het Midden-Oosten. Al deze invloeden hebben hun stempel gedrukt op de Noord-Afrikaanse keuken. Toch is de traditie van de Berbers overeind gebleven. Dat blijkt overduidelijk uit het nationale gerecht: couscous. Dit wordt gemaakt door een bepaald soort griesmeel te stomen boven bouillon. In dit recept wordt gebruik gemaakt van instant couscous. Deze couscous is voorgegaard en hoeft alleen te wellen. Na het wellen een eetlepel olie toevoegen en kort op middelhoog vuur door elkaar roeren.Traditioneel wordt bij veel gerechten harissa geserveerd: een hete pasta van rode pepers en knoflook. Een Noord-Afrikaanse maaltijd wordt altijd met muntthee besloten. Getrokken van verse munt. De thee wordt meestal zeer zoet gedronken. Ik heb kip gebruikt voor deze stoofschotel. Maar het kan heel goed worden vervangen door lamsvlees.

Gestoofde kip met couscous

Recept voor 4 personen

Benodigdheden:
  • 8 (biologische) kipkarbonade/dijen
  • 1 grote ui, in ringen
  • bol knoflook afgespoeld, overlangs gehalveerd
  • 1 prei, in ringen gesneden
  • 1 groene paprika, in repen gesneden
  • 125 gram kleine hele gedroogde 'snack'-vijgen of gewone vijgen in vieren gesneden
  • 2 blikken tomaten op sap, grof gehakt
  • klein blikje tomatenpuree
  • 200 gram gedroogde kikkererwten (1 nacht geweekt in ruim water) of 1 blik (400 gr.) gekookte
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • peper/zout
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel komijnzaad (even geroosterd in droge pan)
  • olijfolie, 2 eetlepels
  • 250-300 gram couscous
Bereiding:

Zet de kikkererwten op in ruim water en kook zachtjes gaar in 45 minuten, giet af en bewaar voor later. Bak de ui in een ruime braadpan tot ze zacht zijn, voeg de tomaten met sap en tomatenpuree toe. Roer alle kruiden en een beetje zout erdoor en leg vervolgens de kipdelen erin. Breng aan de kook en voeg de prei, paprika, vijgjes en knoflook toe. Laat op heel zacht vuur een uurtje stoven. Laat de kikkererwten het laatste kwartier meestoven en roer zo nu en dan in de pan. Bereid de couscous volgens de aanwijzigingen op de verpakking.

Verwijder de knoflook, haal de zachte teentjes uit de bol. De knoflook smaakt heerlijk op een stuk brood en heeft door het lange stoven een zachte smaak of voeg de knoflook weer toe aan de kip. Proef of de saus nog peper en/of zout nodig heeft en serveer met de couscous. Ook is het lekker om warm Turks plat brood erbij te serveren (zie ook blog van Marokkaanse 'khobz daar'). De couscous kan ook worden vervangen door witte rijst. 

Met dit recept kan worden gevarieerd door bijvoorbeeld de vijgen te vervangen door rozijnen, of een mix van zuidvruchten. Het vervangen door zwarte of groene olijven geeft de schotel weer een geheel ander karakter, ik zou dan geen kaneel toevoegen. Ook stukken wortel, bleekselderij, okra, en courgette zijn geschikte groenten om in dit recept te gebruiken. 




1 opmerking:

Anoniem zei

We vonden het erg lekker,voor herhaling vatbaar