Adukibonen burgers + filmpje burgers vormen met de hand

Maanden geleden beloofde ik het recept van de onvolprezen ‘adukibonen burgers’. Een goed, lekker en voedzaam recept van vegetarische burgers. Mijn dochter is er altijd gek op. Je moet de tijd nemen voor dit recept en daarom is het handig om alles 2- of 3-voudig te nemen, zodat 2 porties direct de vriezer in kunnen. Handig voor later. De burgers krijgen bij het bakken een heerlijk krokant laagje, lekker tussen een broodje. Wij nemen ‘kampioentjes’ die we zelf in de oven afbakken. 


De adukibonen zijn lastig verkrijgbaar, maar in natuurvoedingswinkels zijn ze altijd op voorraad. De bonen hoeven niet vooraf geweekt te worden, zo is er minder kans dat ze te zacht worden gekookt. Ze hebben wel 45-60 minuten kooktijd nodig. Worden de bonen gebruikt als puree, dan is het handig ze wel een nachtje te weken. De bonen kunnen absoluut niet (half)rauw worden gegeten, door ze volledig gaar te koken verliezen ze hun giftige stoffen! Zie ook mijn eerder blog van ‘kruidige quesadilla’s’ voor nog meer info over peulvruchten. 


De volgende sites zijn interessant om te bekijken:


http://www.degezondeapotheker.nl, informatie over peulvruchten en bestelmogelijkheid. 


http://www.dekooktips.com/techniek/snelkook/snel-peul.htm, voor het koken van peulvruchten in de snelkookpan.


Adukibonen burgers


Recept voor 12 burgertjes


Benodigdheden:
  • 200 gram zilvervliesrijst, rauw gewogen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 knoflookteentjes, gehakt
  • 2 el. olie
  • 50 gram boter
  • 1 groene paprika, klein gehakt
  • 1 kleine winterwortel, grof geraspt
  • 125 gram adukibonen, rauw gewogen of 400 gram uit blik
  • 1 á 2 eieren, losgeklopt
  • 125 gram belegen kaas, geraspt
  • 75 gram cheddar, geraspt of kleingesneden
  • 50 gram geroosterde hazelnoten of amandelen, grof gehakt
  • 1 tl. tijm
  • tabasco/rode pepersaus
  • zout/peper (of kruidenzout)
  • paar eetlepels bloem
  • olie voor bakken
Bereiding:


Kook de adukibonen 45-60 minuten. Kook de zilvervliesrijst volgens de bereidingstijd, maar kook de rijst 2 minuten langer, zodat de korrel iets zachter wordt. Bak de ui, wortel, paprika en knoflook 10 minuten in de olie en boter tot ze zachter zijn. Mix de groenten met de rijst, bonen, kaas, noten en breng goed op smaak met zout, peper, tijm en een scheutje tabasco/pepersaus of andere kruiden die lekker lijken. Mix het ei en 2 eetlepels bloem erdoor en meng het met schone handen goed door, zodat het een stevige massa wordt. Laat in de koelkast helemaal afkoelen. Neem enkele lepels bloem of grove semolina op een bord en vorm van de koude rijstmassa kleine burgertjes met de handen. Dat is een beetje lastig, want het kan een beetje brokkelen. Door de burgers met bloem te bekleden, worden ze steviger en krijgen ze bij het bakken een lekker krokant laagje. Zie het volgende filmpje: 


Bak ze in een antiaanbak koekenpan in een laag olie, ca. 5 minuten tot ze aan beide zijden bruin en krokant zijn. Laat ze even uitlekken op keukenpapier. Serveer ze op broodjes met een beetje saus naar keuze en evt. een blaadje sla, tomaat, komkommer, etc. Wil je ze invriezen? Vries ze dan eerst op een bord los in (met laag bakpapier eronder) en verzamel de bevroren exemplaren in een diepvriesbak/zak. Ze zijn een week of 6 houdbaar en direct uit de vriezer in de oven 25-30 minuten bakken op 225 graden C. Bestrijk ze voor het bakken dun met olie, dan worden ze krokanter.


Bakken in de koekenpan...


Omdraaien en de andere kant bakken.....













Reacties

Dit recept heb ik nu al een paar keer gemaakt en is echt ongelofelijk lekker! Een zeer goed en voedzaam recept voor vegetariers maar ook een heerlijk alternatief voor een hamburger. Persoonlijk vind ik dit lekkerder!

Dank voor dit recept, Irene.
Anoniem zei…
ik heb deze burgers vandaag gemaakt, ze waren erg lekker!! Zeker voor herhaling vatbaar
pauline zei…
Als je ze in wilt vriezen, moet je ze dan ook eerst bakken?
Irene kookt zei…
Pauline vraagt of de burgers rauw of gebakken worden ingevroren. De gevormde adukibonenburgers worden rauw in diepvriesbakjes met bakpapier ertussen (zodat ze niet aan elkaar vriezen) ingevroren. En rechtstreeks uit de vriezer in de koekenpan gebakken. Makkelijk & lekker!
Simone zei…
Dag Irene,

dank voor je heerlijke recept. Het is inderdaad wel bewerkelijk maar dan heb je ook wat. We hebben het vandaag voor de eerste keer gemaakt en we allemaal gesmuld, mijn vriend en zoontje ook terwijl mijn vriend normaal niet kapot is van alles wat met vegetarisch te maken heeft. Er is nu nog een deel over dat ik dus wil invriezen. Moet ik dan de bloem er toch opdoen als ik ze invries?

Met vriendelijke groet,
Simone
Irene kookt zei…
Hallo Simone,

Fijn om te lezen dat jullie ze lekker vonden! Je vriest de rest van de adukibonenburgers in zijn geheel, helemaal gevormd in. De bevroren burgers kun je vervolgens zo in de koekenpan op zacht vuur bakken.

Groet, Irene