vrijdag 3 september 2010

pompoensoep en knoflookciabatta







Pompoensoep


recept voor 4 personen

Benodigdheden:

• 1 kg pompoen (750 gram schoongemaakt), in kleine stukjes
• 1 grote ui, in grove stukken
• 4 stengels bleekselderij, in grove stukken
• 5 wortelen, in grove stukken
• 1 hele bol knoflook, doormidden gesneden
• 1 afgestreken eetlepel korianderzaad, droge koekenpan roosteren
• 2 theelepels komijnzaad, koekenpan roosteren
• 2 theelepels zwarte peperkorrels
• 0,5 theelepel fenegriekzaad (mag eventueel worden weggelaten)
• 6 dunne plakjes verse gemberwortel
• 2 (biologisch/scharrel) schouderkarbonades
• 2 eetlepels (olijf)olie
• 2 tuinkruiden bouillonblokjes
• 3 theelepels zout
• scheutje worcestersaus

Bereiding:

In grote soeppan de olie verhitten en de karbonades even rondom lichtbruin bakken. De knoflook even aanzetten in de olie en vervolgens alle groenten, behalve de pompoen toevoegen. Alles even laten meebakken en vervolgens 2 liter koud water in de pan schenken. De bouillon tot het kookpunt brengen, het vuur temperen en eventueel schuim met een schuimspaan verwijderen. Het korianderzaad, komijn- en fenegriekzaad en peperkorrels in een vijzel even kneuzen en bij de soep voegen. Als je geen vijzel hebt, dan de korrels op een snijplank met een lepel kneuzen. De bouillon op een zo laag mogelijk vuur ongeveer 2 uur laten trekken (sudderplaatje). De inhoud mag niet koken, maar dient tegen de kook aangehouden te worden. Na het trekken de soep zeven en de knoflookteentjes en karbonades eruit vissen en apart houden. Het vlees van de karbonades pulken en in de bouillon doen. De bouillon aan de kook brengen en de pompoen, zout, scheutje worcestersaus en bouillonblokjes toevoegen. Ongeveer 10-15 minuten zachtjes laten koken tot de pompoen zacht en gaar is. Lekker met ciabatta met knoflook. Zie onderstaand recept(je).

In dit recept wordt de pompoen heel gelaten. Een veel gemaakte variatie krijg je door 500 gram pompoenvlees in circa 15-20 minuten gaar te koken in 1 liter bouillon. Dit geheel pureer je met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper en desgewenst een flinke scheut room. Dit laat je nog even een paar minuutjes doorkoken. Kruiden/specerijen die goed combineren met pompoen zijn kerrie, komijn en gemberwortel. Ook pompoensoep gekruid met rozemarijn, tijm en salie smaakt goed. Begin met toevoegen van halve theelepels, want deze kruiden smaken sterk! Je kunt altijd nog extra toevoegen.

Ciabatta met knoflook

Benodigdheden:

• 1 gebakken ciabatta of stokbrood
• gare knoflook van bovenstaande recept
• 2 eetlepels olijfolie of knoflookolie
• 1 theelepel grof zeezout (of eventueel gewoon zout)
• peper
• 0,5 theelepel rode pepersaus (bijvoorbeeld tabasco)

Bereiding:

De gare knoflookteentjes uit de vliesjes drukken. Met een vork fijnprakken en mengen met de olie, wat gemalen peper, zeezout en pepersaus. Dit knoflookmengsel smaakt heerlijk op een warm sneetje ciabattabrood.

Geen opmerkingen: