zondag 8 augustus 2010

Salade van geroosterde courgette, paprika en bettine blanc

Lekkere zomersalade!


Deze salade is qua ingrediënten niet bijzonder... maar de smaak wel! Echt zo'n salade voor een zomeravond. Rijpe tomaten, zoete rode paprika, courgette (uit eigen tuin?), ijsbergsla en afgemaakt met toefjes Bettine Blanc, een romige geitenkaas. Doordat de groenten vooraf worden gemarineerd, is de dressing heel simpel en geïnspireerd door Jamie Oliver: sap van geroosterde citroen. Ik heb de gemarineerde courgette en paprika op de grillpan gebakken, maar dat kan natuurlijk ook in een koekenpan. De paprika en courgette worden ingewreven met een mengsel van: olijfolie, zout, peper, fijn gehakte knoflook, tabasco, oregano, tijm, verkruimelde rozemarijn, maar dit kun je variëren natuurlijk.

Salade van geroosterde courgette, paprika en bettine blanc

lunch/hoofdgerecht voor twee personen

Benodigdheden:

* 1 rode paprika, gehalveerd en nogmaals gehalveerd
* 1 courgette, in plakken over de lengte
* ijsbergsla, hoeveelheid naar smaak
* paar tomaten of bakje romaatjes, kerstomaatjes, in plakken of gehalveerd
* 100 gram bettine blanc (zachte geitenkaas)
* 1 citroen, gehalveerd
* handje pijnboompitten of hazelnoten, geroosterd
* olijfolie
* kruiden naar smaak, voor marineren groenten

Bereiding,

Rooster/bak de courgette op niet te hoog vuur in (grill)pan in 5 minuten zacht. Rooster daarna de paprika in 5 minuten tot de paprika door en door heet maar nog knapperig is. Maak een marinade van enkele eetlepels olijfolie en verse en/of gedroogde kruiden zoals munt, peterselie, oregano, basilicum, komijnpoeder, peper, zout. Marineer de groenten direct vanaf de grillpan in dit mengsel. Intussen de citroen in een beetje olie in klein (anti-aanbak) pannetje, met bolle zijde naar boven een kwartiertje zachtjes bakken, met deksel erop. De citroen wordt gekarameliseerd en zacht van smaak. Verdeel de stukken sla over 2 borden. Schik de tomaten, lauwe courgette en paprika en strooi noten erover. Verdeel met de vingers de toefjes kaas over de salade en besprenkel met een halve lauwe citroen. De rest van de citroen wordt niet gebruikt (morgen misschien...). Lekker met een stukje brood.

Geen opmerkingen: