dinsdag 31 augustus 2010

Pompoen-tomatenchutney + steriliseren potten in oven


Zie ook mijn eerdere blogs over inmaken en maken van chutneys. Ik wil even recht zetten dat het steriliseren van glazen potten in de oven langer in beslag neemt dan 5 minuten. Het moet zijn: 30 minuten op 110 graden Celsius. Plaats brandschone potten in een koude oven en verhit 30 minuten op 110 graden C. Tot gebruik in de oven laten staan. De potten niet aan de binnenzijde beetpakken. Dat heb ik inmiddels op mijn vorige blog ook gewijzigd. Morgen trouwens meer pompoenrecepten....


Pompoen-tomatenchutney


voor 1,75 kilo (ca. 1,5 liter)
Benodigdheden:


• 1 kilo pompoen (ontpit, geschild en stukken van 5 cm vierkant en 1 cm dik)
• 500 gram rijpe tomaten, ontveld in plakken
• 250 gram uien, in plakken
• 2 tenen knoflook, in plakjes
• 60 gram sultanarozijnen
• 2 eetlepels zout
• 2 theelepels gemalen gember
• 2 theelepels van elk: zwarte peperkorrels, hele pimentbessen in een vijzel (kommetje) fijngestampt
• 350 gram donkerbruine basterdsuiker
• 350 gram witte suiker
• 3/4 liter wijn- of ciderazijn


Bereiding:


Alle vaste ingrediënten met de specerijen en suiker in wijde pan met dikke bodem. Azijn erbij en al roerend aan de kook brengen. Laat gelijkmatig doorkoken tot het jamachtig is. Schuim zo nu en dan af. Roer tegen het eind van de kooktijd (ca. 50 minuten) voortdurend om aanbranden te voorkomen. In brandschone potten scheppen. Maanden te bewaren.


Geen opmerkingen: