Gevulde vissoep met mosselen, tijgergarnalen en vis




De afgelopen vakantie in Frankrijk hadden wij Deense buren. Op een namiddag dronken we samen een borrel. Een opmerkelijk feit was dat zij hun eigen wijn hadden meegenomen uit Denemarken. Zij hadden een Chileense Merlot in een ‘Bag-in-a-Box’, omdat ze deze wijn zo lekker vonden. Maar goed….in Frankrijk kun je echt overal goede wijnen kopen. Juist wijnen die in Nederland niet in de supermarkt liggen, maar in de betere wijnhandel verkrijgbaar zijn, liggen daar in een Intermarché, Leclerc of andere winkel. Wij hebben een rode Tourraine meegenomen en rode Sancerre. De laatste als cadeau voor een wijnkenner. Deze rode wijnen moeten gekoeld gedronken worden en zijn bijzonder lekker. Maar ook moeilijk verkrijgbaar en prijzig. Ook witte Côte du Rhones zie je in Nederland niet veel, maar zijn erg lekker. Enfin… het werd gezellig tijdens de borrel. Wij vertelden over de wijnproeverij en het winnende recept van de kabeljauwhaasjes met kappertjessaus. De Deense buurvrouw had een recept met ‘Torsk’, want zo heet kabeljauw in het Deens. Een recept met prei, tomaten en kerrie.





Geïnspireerd door haar enthousiasme ben ik het afgelopen weekend met deze ingrediënten aan de slag gegaan. Het resultaat was heel geslaagd. Alhoewel de smaak meer de kant van bouillabaisse op is gegaan en de kerrie niet heel duidelijk te proeven is. We hadden een grote soeppan gevuld met grote garnalen, mosselen, stukken krieltjesaardappel en vis (zie foto). Het is gezellig en ongedwongen eten, want de mosselen en garnalen eet je met de handen. De vis, aardappel en bouillon lepel je gewoon op. Vingerkommetjes en ruime servetten zijn in dit geval voor de gasten heel handig. Neem voor dit recept ongepelde en rauwe garnalen. De schalen geven extra smaak aan de soep. Ik heb voor deze soep een minneoloa (kruising tussen mandarijn en grapefruit, zie eerdere blog) gebruikt. Met een dunschiller of scherp mesje kun je de schil van de gewassen vrucht gemakkelijk eraf halen, zonder het wit mee te schillen. Ongeschilde krieltjes kun je bijna nergens krijgen, behalve bij de Albert Heijn en onze groentewinkel. Uiteraard kruid ik de soep met mijn pas verworven piment d’espelette!


























Gevulde vissoep

Recept voor 6 personen

Benodigdheden:

• 2 kilo mosselen
• 600 gram visfilet (ik had zeewolf, kabeljauw en schelvis) in grote stukken gesneden
• 1 zak (500 gram) grote ongepelde en rauwe tijgergarnalen (AH)
• 3 mooie dunne preien, grondig gewassen en in ringen
• 2 blikken tomaten á 400 gram
• 500 gram gewassen ongeschilde krieltjes (AH), in de lengte gehalveerd, daarna nogmaals gehalveerd
• schil van 2/3 sinaasappel of minneola (niet het wit)
• 1 bos platte peterselie, fijngesneden
• 2 el. Thaise vissaus
• 2 el. oestersaus
• 2 el. massala of gewone kerriepoeder
• 2 tl. venkelzaad (of 2 el. Pernod)
• 2 el. gehakte knoflook
• snuf gemalen chili of piment d’espelette
• ca. 4/5 tl. zout
• olie voor bakken
• grote soeppan

Bereiding:

Laat de mosselen in ruim koud water een uurtje staan. Gooi kapotte schelpen weg. Haal zeepokken en evt. baarden met een scherp mesje van de schelpen. Ontdooi de garnalen in warm water. Prei kun je gemakkelijk reinigen door de wortels aan de prei te laten, in de lengte insnijden tot de worteltop, en daarna het zand onder lopende kraan er tussenuit spoelen. De krieltjes kun je in heel heet water goed wassen. Verhit 2 el. olie en bak de prei, knoflook en kerrie een minuut mee. Voeg tomaten, aardappel en alle smaakmakers (behalve zout) en 4 á 5 (tomaten)blikken water toe. Breng aan de kook en laat zachtjes de aardappel in de pan zonder deksel in ca. 10-15 minuten gaar koken. Proef de soep en voeg zout toe. Leg de stukken vis in de pan, daarop de garnalen en als laatste de uitgelekte mosselen. De mosselen zullen half in de bouillon liggen. Leg de deksel op de pan en breng aan de kook. Kijk na een minuut of 5 of de schelpen zijn opengegaan, laat anders nog even koken. Waarschuw de gasten voor de sinaasappelschil. Lekker met een stukje knapperig brood.

Reacties

Anoniem zei…
Heerlijke soep! Nou ja soep, hij is zo gevuld...