donderdag 13 mei 2010

Hummus (dip van kikkererwten) en zelfgebakken pitabroodjes


De afgelopen weken heb ik regelmatig recepten met peulvruchten geplaatst. Wat dan niet mag ontbreken is deze heerlijke dip van kikkererwten: hummus. De Turkse winkel in ons dorp verkoopt de tahin (sesampasta) die er ook in gaat. Deze tahin is heerlijk smeuïg en geeft de dip een nootachtige smaak. Het is een lekkere borrelhap, samen met stukken pitabrood, Turks brood of knapperig desembrood. Ook lekker om te dippen zijn stengels bleekselderij, wortel, komkommer, slablaadjes van little gem (klein soort sla), etc. Als extra zal ik er nog een recept van zelfgebakken pitabroodjes bij schrijven.

Het recept om met 4 personen lekker van te eten.

Hummus tahina

Benodigdheden:

• 275 gram gedroogde kikkererwten, 1 nacht weken in ruim koud water (ik nam ruim 500 gram uit blik)
• 2 eetlepels citroensap
• 2 teentjes knoflook, geperst
• 4 el tahin
• 2 theelepels komijn zaad (droge koekenpan poffen, fijnmaken in vijzel) of 2 theelepels voorgemalen komijn (maar dat is echt minder lekker)
• zout/peper
• scheut lekkere olijfolie + paprikapoeder

Bereiding:

Doe de kikkererwten over in een pan met zoveel ongezouten water dat ze onderstaan. Laat 45 minuten - 1 uur koken. Uitlekken en kookvocht opvangen. Pureer de kikkererwten met een staafmixer of keukenmachine met het citroensap, knoflook, tahin, komijn, zout en versgemalen peper. Meng er zoveel kookvocht (of vocht uit blik, let op dat er geen conserveermiddel etc. in zitten, neem dan een scheutje water) door dat het een stevige puree wordt. Serveer in een kom, maak een kuiltje in de puree en schenk er een beetje olijfolie in. Strooi als laatste wat paprikapoeder erover en serveer met pitabrood (doe voorverpakt pitabrood een paar minuten in de broodrooster of oven) of stengels groente.





Pitabroodjes (khubz arabi)

Recept voor 12 broodjes

Benodigdheden:
• 2 tl suiker
• 3 tl. droge gist (uit zakje)
• 500 gram bloem
• 1 tl zout
• 1 el olie
• 2 el sesamzaad

Bereiding:

Los 1 theelepel suiker op in een scheutje lauw water en schep de gist erdoor, laat staan tot er blazen ontstaan. Zeef de bloem en het zout en doe de resterende suiker erbij. Maak een kuiltje in het midden en giet de olie en gistmengsel erin. Kneed dit tot een elastisch deeg en voeg evt. extra water toe. Kneed 5 minuten stevig door op een met bloem bestoven werkblad. Laat in een plastic afgedekte kom op een warme plaats rijzen tot het dubbele volume. Verdeel het deeg in 12 stukken en maak balletjes deeg, rol deze uit tot ovale platte koeken van ca. 15 cm. lengte. Leg op een ingevette bakplaat en bestrijk licht met olie en bestrooi met sesamzaadjes. Bak een kwartier in de voorverwarmde oven op 220 graden tot ze goudbruin zijn.

Geen opmerkingen: