Citroenen: ingelegde Marokkaanse, citroengelei, wodka-lemon, citroenlikeur (limoncello)



Recepten met citroen
Al een tijdje liep ik met het plan rond om ingemaakte Marokkaanse citroenen te maken. Dat zijn citroenen die met zout worden ingelegd en gebruikt in Marokkaanse stoofschotels (tajines). Gebruik hiervoor 1 kilo onbespoten citroenen, zonder waslaagje (bij reformzaak of bestellen via Odin online www.odinwinkel.nl). Was de citroenen en snijd ze in vieren, maar laat de delen aan de onderkant vastzitten. Wrijf één eetlepel zout op de vlakken van iedere citroen en duw ze in een brandschone pot, vul aan met water, sluit de pot(ten) en laat twee maanden staan. De citroenen worden als volgt gebruikt: neem een citroen, verwijder het vruchtvlees, spoel schil af, snijd in reepjes en voeg vervolgens aan stoofschotel of gebruik als garnering.




Limoncello, Wodka lemon en citroengelei
Uiteindelijk heb ik de citroenen helemaal niet ingemaakt…. maar kreeg ik het plan om citroenlikeur te maken, een soort Hollandse Limoncello! Ik heb online een bestelling gedaan bij Odin en een paar dagen later lag de bestelling bij de Super de Boer klaar…. Bij de groentenboer liggen weleens de originele citroenen om Limoncello te maken. Ik heb ze inmiddels ook bij de Makro gekocht en wodka lemon gemaakt. De citroenen heb ik gewassen en met een goede scherpe dunschiller het gele deel eraf geschild. Dat was een gemakkelijk klusje. De schillen zijn verdeeld over twee potten en overgoten met een goede kwaliteit naturel wodka.

De citroenen heb ik niet weggegooid, maar verwerkt tot een pittige citroengelei (soort marmelade, zonder schilletjes), recept volgt zo…. De wodka & schillen heb ik 1,5 week laten trekken, gezeefd en geproefd. Deze wodka is zo lekker geworden, dat ik ‘m zo heb gelaten... rechtstreeks uit de vriezer nemen we af en toe een glaasje!

Limone di Sorrento (citroenen voor Limoncello)
Likeur/Limoncello
Maar wil je er toch likeur van maken dan laat je de schillen in de potten en voeg je er 350 gram suiker (of meer als je een zoetekauw bent) en sap van drie citroenen, opgelost in 3 dl. water in steelpan, afgekoeld aan toe en laat je weer 1,5 week staan. Dit alles zeef je door een doek of koffiefilter en schenk je in flessen en zet je 6 weken weg. Zet de likeur in de vriezer en drink ‘m ijskoud. De schillen kun je in een schone pot doen en bewaren in de koelkast. Fijngesneden of fijngewreven in de vijzel gebruiken bij het bakken van brood, cake of door de pudding (ik maal ze in een koffiemolen). Deze schillen blijven door de alcohol, in de koelkast jaren goed.

De citroengelei heb ik gemaakt door 6 geschilde citroenen + pitten in vieren te snijden. Alles overdoen in een (geen aluminium) pan, aanvullen met water, tot de citroenen 2 vingers onderstaan. Een maatbeker gevuld met ½ liter suiker (2 cups) aan citroenen toevoegen. Klein uurtje laten pruttelen tot de druppels op een schoteltje gelei vormen en niet meer dun uitvloeien. Controleer tussentijds zo nu en dan of het gelei is geworden, kook je te lang, dan wordt de gelei veel te vast. Zeef de massa met een fijne zeef en druk met een pollepel zoveel mogelijk aan. Hiervan kun je één jampot vullen + klein potje. De potten moeten brandschoon zijn. De gelei is lekker op een geroosterde boterham of gemengd met room, mascarpone of roomkaas als vulling gesmeerd op plakken cake of taartbodem.

Reacties

Jozef Colin -Belgie zei…
hallo Irene
opzoek naar recept voor citroengelei : goed gevonden; is vrij simpel
maar: met de gele pel erbij krijg je een aparte smaak - wel de citroene flink wassen met warm water (alle bewaarstoffen flink verwijderen)
deze gelei met een kop warm water geeft lekkere citrenthee