donderdag 15 april 2010

Maaltijdsoep met lamsvlees en kikkererwten (Marokkaanse)


Een opvallend lekkere soep met eenvoudige ingrediënten...
Een paar weken geleden heb ik via Odin een biologisch lamsvleespakket ontvangen. Er was een foutje gemaakt in de samenstelling. Er zaten extra lamskoteletjes in en geen lamslapjes. Ik was van plan een stoofschotel te maken met de lamslapjes. Uiteindelijk heb ik de koteletjes gebruikt voor een verrukkelijke Marokkaanse lamsvleessoep. Zo'n lekkere soep gemaakt met betrekkelijk eenvoudige ingrediënten! Mijn ouders aten mee en schepten nog eens extra op. Ik had bij de pas geopende Turkse winkel een vers Turks brood gehaald en dat smaakte er prima bij. Deze Turkse winkel verkoopt ook grote bossen koriander en platte peterselie…. ideaal! De kikkererwten worden een nacht geweekt en daarna gaar gekookt in de soep. Natuurlijk kun je ook een blikje kant & klare gebruiken die dan later worden toegevoegd. De linzen hebben geen weektijd nodig.

Marokkaanse lamsvleessoep met kikkererwten en koriander

Hoofdgerecht voor 4-6 personen, buffetgerecht voor 10 personen

Benodigdheden:

• 150 gram gedroogde en geweekte kikkererwten, uitgelekt
• 150 gram rode/gele linzen, gewassen
• 4 (biologische) lamskoteletjes
• 1 ui, gesnipperd
• 2 teentjes knoflook, gehakt
• 2 blikjes tomaten op sap á 400 gram
• 1 liter kippenbouillon
• olijfolie
• ½ tl. kaneel
• ½ tl. kurkuma (koenjit/geelwortel)
• ½ tl. gemberpoeder
• 4 el. fijngehakte korianderblaadjes + extra voor garnering

Bereiden:

Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en braad het vlees even bruin aan. Voeg ui en knoflook toe en laat even bakken. Voeg de specerijen (behalve de koriander) en zout en peper toe en bak 2 minuutjes. Voeg koriander, tomaten, bouillon en 5 dl. koud water toe en breng snel aan de kook. Voeg de linzen en kikkererwten toe laat zachtjes 1,5 uur pruttelen. Laat zonder deksel nog eens 30 minuten pruttelen en proef of nog zout of peper nodig is. Snijd het vlees klein. Garneer met koriander.

Geen opmerkingen: