High tea, appeltaart kaneel-vanille, rozijnenscones, chocoladetruffels, sandwiches, eierkoeken advocaatroom



Een hapje & een drankje....
Lekker om rond theetijd (bijv. met Pasen) eens goed uit te pakken! En hapjes te serveren die makkelijk te nuttigen zijn. Een aantal zoete gerechtjes, zoals muffins, vruchtencake, bonbons, petit fours, scones met aardbeienjam en geklopte room, etc. Aangevuld met meer hartige zaken zoals sandwiches, puntjes of rondjes quiche en hartige broodjes. Daarbij hoort natuurlijk een ruime keus uit verschillende theesoorten- en smaken zoals Darjeeling, Earl Grey, China Blossom en diverse fruitige smaken. Serveer daarbij schijfjes citroen en naar wens een wolkje melk. Dat laatste wolkje melk is een heel Engelse gewoonte! Serveer alles in een keer, met voldoende servetten, borden, bestek, kopjes, suiker, leuk aangekleed met een vers bloemetje en een mooi tafelkleed.




Sandwiches
Sandwiches: kaas, 12 sneetjes casinowit, korsten weggesneden, 100 gram mosterdkaas en boter. Brood beleggen en op elkaar leggen, doormidden snijden zodat een driehoek ontstaat. Uiteindelijk krijg je zo 12 boterhammetjes. Leg ze op een schaal en dek luchtig af met een schone vochtige theedoek, zo droogt het brood niet uit.

Sandwiches: zalm, 12 sneetjes casinowit zonder korst, boter, 100 gram gerookte zalm en mooie lange dunne plakken en 1 theelepel mierikswortel. Meng boter en mierikswortel en besmeer het brood hiermee en beleg met de zalm. Snijden en op een schaal leggen en afdekken.

Sandwiches ham, 12 sneetjes casinowit zonder korst, boter,100 gram mooie achterham in plakken en 1 theelepel mosterd. Meng boter en mosterd en besmeer het brood hiermee en beleg met de ham. Snijden en op een schaal leggen en afdekken.

Eierkoek met advocaatroom, 4 eierkoeken, 1,25 dl. slagroom, 2 eetlepels advocaat, 1 eetlepel suiker en poedersuiker. Klop de room stijf met de suiker en meng advocaat erdoor. Verdeel over 2 koeken en leg de andere koeken er boven op. Snij met een scherp mes in vieren. Bestrooi ruim met poedersuiker. Verdeel over een mooie schaal.

Tortilla
Spaanse tortilla koud of warm in puntjes: bak gesneden ui in olijfolie aan, laat blokjes aardappel 5 minuten meebakken, kruid met knoflook, paprikapoeder, peper/zout, tabasco en een beetje fijngesneden selderij. Klop 6 eieren los met wat zout en worcestersaus en verdeel over de pan. Met deksel op de pan op matig hoog vuur zo'n 15 minuten bakken tot de aardappel gaar is.




Rozijnenscones (zie nieuw recept 8/4/12)

recept voor 12 stuks

Het geheim van een lekkere scone is het deeg heel kort te kneden! Bij lang kneden worden de scones hard en taai. Voor luchtige scones kan half water, half melk worden gebruikt. De scones worden kort in de oven gebakken op een vrij hoge temperatuur.

Benodigdheden:

* 2 koppen zelfrijzend bakmeel (1 kop = 2,5 deciliter)
* 30 gram boter, in kleine stukjes
* 1/3 kop basterdsuiker
* 1/4 kop rozijnen
* 1 losgeklopt ei
* 1,5 deciliter melk

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Zeef het meel in een ruime kom en kneed met de vingertoppen de boter erdoor. Roer suiker en rozijnen door het meelmengsel. Vermeng het ei met de melk. Maak een kuiltje in het meel en giet, op één theelepel na, de melk erin. Meng dit snel tot een zacht deeg. Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 2 centimeter. Steek met een vormpje (of glas) rondjes uit het deeg en leg deze op een ingevette bakplaat. Bestrijk ze met de overgebleven melk. Bak 10 tot 12 minuten en laat afkoelen. Lekker met geslagen room en jam.





Chocoladetruffels


recept voor ongeveer 20 stuks

Benodigdheden:

* 1 3/4 deciliter slagroom
* 1 eetlepel boter
* 175 gram pure chocolade, fijngehakt
* cacaopoeder

Bereiding:

Breng de slagroom met de boter aan de kook en schenk dit bij de chocolade. Roer alles goed door tot de chocolade is gesmolten. Laat het mengsel ongeveer 2 uur afgedekt in de koelkast opstijven. Maak met behulp van koele lepels en met handen bestrooid met cacao, ovaal gevormde truffels en wentel ze door cacaopoeder. Bewaar deze truffels in de koelkast en eet ze binnen een week op (als ze dat al halen....).

Variaties: meng enkele druppels likeur, cognac of whisky door de massa voor het opstijven. Het vervangen van de helft van de pure chocolade door een gelijk deel after eight chocolaatjes kan ook spannende truffels opleveren. Smelt de after eight-jes dan mee met de pure chocolade.

Appeltaart met kaneel-vanillevulling

De bodem van deze appeltaart is gemaakt door een zandtaartdeeg te kneden. Dit deeg kan gebruikt worden voor allerhande baksels. Zoals bijvoorbeeld koekjes, taarten, kleine gebakjes en taartbodempjes. De bodem kun je een eigen smaakje geven door vanillesuiker, geraspte citroenschil of gemalen amandelen door het deeg te kneden. Het belangrijkste bij het maken van dit deeg is dat de boter koud dient te zijn. Het is de bedoeling met koele handen in zo'n kort mogelijke tijd een egaal deeg te kneden. Dit deeg dient een uur te rusten in de koelkast.

Benodigdheden:

Voor de bodem:

* 250 gram bloem
* 1 klein ei
* mespunt zout
* 125 gram suiker
* 125 gram (room)boter

Voor de vulling:

* 1 kilo goudrenetten, cox's orange of boskoop, geschild en in stukjes
* 125 gram rozijnen, gewassen
* 2 eetlepels bruine suiker
* 2 volle eetlepels custardpoeder
* 1 bekertje zure room (125 milliliter)
* 1 deciliter melk
* 2 eetlepels vanillesuiker
* 2 volle theelepels gemalen kaneel
* springvorm van 26 centimeter doorsnee

Bereiding:

De bloem in een ruime kom zeven, de suiker en zout erbij voegen. Een kuiltje maken, de koele boter in kleine klontjes over de rand van de bloem verdelen (of de boter in de bloem met twee messen in knikkers verdelen),   het ei erin breken, kort mengen met de bloem, 2 eetlepels koud water erover sprenkelen en daarna snel met koele hand een egale deegbal kneden. Als het deeg te kruimelig blijft, voeg dan nog extra water toe.Wikkel het deeg in plasticfolie en laat een uur rusten op een koele plaats). Verwarm de oven voor op 175 graden. Mix voor de vulling de zure room, melk, vanillesuiker, kaneel en custardpoeder goed door elkaar zodat een gladde vloeistof ontstaat. Rol het deeg uit tot een doorsnee van ongeveer 30 centimeter is bereikt en bekleedt de springvorm met de deeglap. Meng de appels met de bruine suiker en rozijnen en schep de appelmassa in de springvorm. Schenk het roommengsel over de appels. Plaats de taart onder het midden in de oven en bak 65-75 minuten. Zowel lauw als koud erg lekker!

Heb je nog energie om zelf een hartige taart te bakken? Zo nee er is helemaal niets mis met een kant-en-klaar gekochte! Denk ook eens aan puntjes vruchtenvlaai, boterkoek, gehalveerde donuts, kleine hartige kroketjes, noem maar op...

Reacties