maandag 15 maart 2010

Curry-bloemkool met een kokos-kaaskorstje




In navolging van mijn recente blog over koriander, vandaag nog een recept met bloemkool waarin koriander en komijn wordt gebruikt.

Curry-bloemkool met een kokos-kaaskorstje

recept voor 4 personen

Benodigdheden:

* 1 flinke bloemkool, forse rozen klein kwartiertje gekookt in licht gezouten water (na het koken warm houden)
* 1 blik tomatenblokjes
* 1 ui, kleingesneden
* stukje santen (blok met geconcentreerde kokos en kokosmelk) van 2 vingers dik
* 1 eetlepel komijnzaadjes of 1/2 eetlepel gemalen
* 1 eetlepel korianderzaadjes of krap 1/2 eetlepel gemalen
* tabasco
* enkele druppels Thaise vissaus (nam pla)
* enkele druppels citroensap
* 100 gram oude kaas, geraspt
* 4 eetlepels geraspte kokos (zakje)
* 2 teentje knoflook, gehakt
* 3 eetlepels oosterse bakolie
* vijzel

Bereiding:

Pof in een hete droge koekenpan de komijnzaadjes en korianderzaadjes tot hun geur vrijkomt, laat het niet verbranden! Maal ze fijn in een vijzel en bewaar tot later. Fruit de uitjes in de olie en voeg knoflook toe en de tomatenblokjes met sap. Voeg komijn, koriander en santen toe en een klein scheutje water. Laat 5 minuten zachtjes met een deksel op de pan doorpruttelen. Op smaak brengen met tabasco, citroensap en enkele druppels vissaus. Verhit de gril voor.

Verdeel de roosjes over een ovenvaste schaal en schenk de tomatensaus erover. Verdeel de gemalen kokos en vervolgens de kaas erover en plaats in de gril tot de bovenzijde een krokant en goudbruin laagje heeft.

Dien op met grove pasta, witte rijst of gewoon bij gekookte aardappels. Pittige vis of gebakken grote garnalen smaken hier ook goed bij. In het geval van een koolhydraatarm dieet is het een prima groentegerecht.

Geen opmerkingen: