vrijdag 26 februari 2010

Koekjes bakken: Friese duumkes



Tijdens een zomervakantie op Terschelling hebben we deze heerlijke kruidige koekjes geproefd. Bij thuiskomst heb ik een recept teruggevonden in een van mijn kookboeken (over de Hollandse keuken). Het resultaat was prima! Het toevoegen van een halve theelepel kardemom geeft de koekjes een extra kruidige smaak. Het is nog lang geen zomer, we zitten aan het einde van de voorjaarsvakantie, maar dat mag de pret niet drukken! Stel je een koude, regenachtige dag voor.... een kopje hete thee of een mok dampende chocolademelk met daarbij een krokant Fries duumke...heerlijk!

Friese duumkes

ca. 45 stuks

Benodigdheden:

* 150 gram zachte roomboter
* 150 bruine suiker
* 1 ei
* snufje zout
* 1 theelepel kaneel
* eventueel 1/2 theelepel gemalen kardemom
* 1/2 theelepel gemberpoeder
* 1 volle eetlepel anijszaad (bij toko's, Marokkaanse winkels of markt)
* 50 gram hazelnoten
* 250 gram bloem

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Klop de boter romig en meng suiker en ei erdoor tot een glad mengsel ontstaat. Voeg zout, kaneel, gemberpoeder, kardemom, anijszaad en gehakte hazelnoten toe. Vervolgens geleidelijk bloem toevoegen tot een stevig deeg ontstaat, waarvan gemakkelijk rolletjes zijn te vormen. Zonodig iets meer bloem toevoegen. Vorm van het deeg rolletjes van 5 centimeter lengte en 1 centimeter doorsnede en leg deze op een beboterd bakblik (waarschijnlijk heb je 2 bakblikken nodig of bakt er twee achter elkaar). Druk de rolletjes een beetje plat. Bak de duumkes op 175 graden Celsius of gasovenstand 4 in 20 minuten gaar en bruin. Laat afkoelen en bewaar ze goed afgesloten.

Geen opmerkingen: