vrijdag 29 januari 2010

Minestrone (Italiaanse groentesoep)

Heerlijk recept van Italiaanse groentesoep
Het sneeuwlaagje is van het gras geregend en het kleurt weer groen! De struiken in de tuin staan weer fier rechtop en er komen al bollen boven de grond. Ik weet het..... de lente is nog ver weg. Maar om de moed erin te houden vandaag een recept wat ik al vele malen gekookt heb. Het komt uit een vegetarisch Engels kookboek, waar ik ook veel andere recepten uit heb gemaakt. Ik ga de soep a.s. zondag maken, ik maak een dubbele hoeveelheid, dat is makkelijk voor werkdagen. De soep is zelfs lekkerder één of twee dagen later. Je kunt 'm ook goed invriezen. Door een beetje geraspte parmezaanse kaas in de soep te strooien wordt de smaak heerlijk. Lekker met een stukje brood erbij.

Bewaar de korst van de Parmezaanse kaas!
Gooi de harde korsten van de kaas niet weg, maar kook 'm (met wat kaas eraan) mee met de soep. Dat geeft een heerlijke smaak. Zelfs mijn dochter die helemaal niet van kaas houdt (maar wel van Parmezaanse kaas) vindt het lekker smaken.

Minestra=soep
`Minestrone` is een Italiaanse groentesoep. `Minestra` is Italiaans voor soep, minestrone het vergrootwoord daarvan. Minestrone is een wat dikkere soep, die afhankelijk van de regio waar ze vandaan komt met rijst of pasta wordt gegeten. Er bestaat geen echt recept voor minestrone, omdat het wordt bereid met de groenten die in een bepaald seizoen voorkomt. Komt ie:


Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen, ook lekker om een klein bordje als voorgerecht te eten!

Minestrone

Benodigdheden:

• 1 grote prei, in dunne ringetjes
• 2 wortels, fijn gehakt
• 1 courgette, in fijne plakjes
• 125 gram sperziebonen, gehalveerd
• 2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
• 1 ½ liter groentebouillon
• blik van 400 gram tomaten
• blik van 400 gram cannellinibonen,
witte bonen of kidneybeans
• 50 gram pasta of macaroni (kleine vorm)
• verse Parmezaanse kaas, geraspt en/of korst met nog wat kaas eraan
• evt. verse peterselie voor garneren
• 1 eetlepel gehakte basilicum
• ½ theelepel gedroogde tijm
• zout/peper
• 3 eetlepels olijfolie

Bereiding:

Alle verse groenten gaan met de olie in een grote pan. Verhit de pan tot de groenten beginnen te bakken, draai het vuur laag en plaats een deksel op de pan. Laat de groenten een kwartiertje zachtjes garen, schud af en toe, zodat de inhoud door elkaar gehusseld wordt. Voeg de bouillon, tomaten, kruiden, korst van Parmezaanse kaas en zout en peper toe. Breng aan de kook, plaats de deksel er weer op en laat zachtjes een half uurtje pruttelen. Voeg de bonen en pasta toe en laat nog eens 10 minuten zachtjes koken. Proef of het nog zout of peper nodig heeft. Serveer met de Parmezaanse kaas en evt. gehakte peterselie.

Geen opmerkingen: