Oudejaarsavond: zalmrolletjes met limoen-avocadovulling, vleessalade met gevulde eieren



Iedereen geeft zijn eigen draai aan oudejaarsavond. De één gaat uitgebreid dineren en proost om 24.00 uur met een vol buikje op het nieuwe jaar. Een ander start aan het begin van de avond met de traditionele oliebollen & appelflappen/beignets. Wat hapjes & drankjes gedurende de avond en een glaasje champagne om 24.00 uur. In onze familie is het gebruikelijk om na twaalven een salade te serveren en even later een ijstaart. Vandaag krijgen jullie een vleessalade, geïnspireerd op mijn moeders oorspronkelijke recept. Verder nog een zalmhapje, lekker fris en echt niet moeilijk om te maken.

Vleessalade met gevulde eieren

hoofdgerecht voor 4-6 personen, buffetgerecht: 10 personen

Benodigdheden:

* 1,25 kilo vastkokende aardappelen
* 2 blikjes corned beef
* 1 blik bockworsten of groot blik knakworsten, gesneden in stukjes
* half liter blik zeer fijne doperwten, uitgelekt
* 1 klein blikje geconcentreerde tomatenpuree (68 gram)
* 3 grote augurken, grof geraspt
* 1 middelgrote ui, geraspt
* 1 appel, grof geraspt
* 1 bekertje zure room
* 3 eetlepels mayonaise
* 2 kruidenbouillontabletten
* 1 theelepel (milde) paprikapoeder
* (vers gemalen) peper/zout
* tabasco en worcestershiresaus

voor de gevulde eieren:

* 5 hardgekookte eieren
* ongeveer een eetlepel mayonaise
* een eetlepel yoghurt
* een eetlepel gehakte bieslook + enkele sprietjes voor garnering
* halve theelepel kerriepoeder
* peper/zout
* paar druppeltjes tabasco

Bereiding:

Kook de aardappelen in water met zout en bouillonblokjes tot de aardappels net gaar zijn. Zorg dat ze niet te lang koken, want dan kunt u geen mooie blokjes meer snijden en wordt de salade een compacte brij. Snijd de gekookte en afgekoelde aardappels in gelijke blokjes. Maak de corned beef los en meng met de worstjes, doperwten, appel, augurk en ui door de aardappels. Meng voorzichtig alles dooreen. Roer een sausje van de zure room, mayonaise, tomatenpuree, paprikapoeder en breng op smaak met peper, zout, tabasco en worcestersaus. Meng dit sausje voorzichtig door de salade. Zet de salade tot gebruik in de koelkast. Deze salade is het lekkerst wanneer het een dag van te voren wordt gemaakt. Het garneren gebeurt zo kort mogelijk voor gebruik.

De gevulde eieren zijn in een handomdraai gemaakt! Snijd de eieren overlangs door en haal met een lepeltje de hardgekookte dooiers eruit. Prak met een vork tot het ei smeuïg is geworden en meng de overige ingrediënten erdoor. Voeg eventueel nog wat mayonaise toe als het mengsel wat droog is. Vul de eiholtes met een lepeltje vulling en leg op elk eitje een sprietje bieslook. Drapeer mooie droge bladeren ijsbergsla op een grote platte schaal. Vorm een grote, ronde bol salade in het midden en strijk glad. Schik de gevulde eieren aan de rand van de schaal en garneer de schotel verder met alles wat uw fantasie toelaat. Bijvoorbeeld: kerstomaatjes, asperges, komkommer, rammenas, radijsjes, peterselie, zilveruitjes, augurkjes (ingesneden als waaier), bergjes geraspte wortel, mini maïskolfjes, kleine gevulde tomaatjes, rolletjes vleeswaar zoals cervelaatworst, ham, kipfilet, en fricandeau, etc...

Als u de salade wilt vervoeren is het handig om cocktailprikkers rondom in de salade te steken en daarna luchtig in aluminiumfolie te verpakken, op deze wijze komt het folie niet in contact met de salade en blijft alles op z'n plaats.



Gerookte zalmrolletjes met limoen-avocadovulling

ca. 12 stuks
voorgerecht voor 4 personen of borrelhapje voor 6 personen

Benodigdheden:

* 200 gram gerookte zalm in dunne plakken
* 1 rijpe avocado
* 75 gram garnalen, kleingesneden
* 2 volle eetlepels zure room
* rasp van 1 limoen
* 1 eetlepel citroensap
* 3 eetlepels melk
* 2 blaadjes witte gelatine
* eventueel 1 komkommer
* zout/peper/tabasco/worcestersaus

Bereiding:

De blaadjes gelatine in schaaltje met koud water 5 minuten laten weken. De melk verhitten in pannetje of magnetron. Van vuur af de uitgeknepen gelatine erin laten oplossen. Laten afkoelen tot kamertemperatuur. De avocado, zure room en citroen met de staafmixer tot fijne crème mixen of prakken met een vork en door zeef heen drukken. Garnalen erdoor mengen. Op smaak brengen met de rasp en kruiderijen. De afgekoelde gelatinemelk goed door het mengsel roeren en in koelkast zetten. Na half uurtje kijken of het al dik geworden is. Als het mengsel goed dik is geworden, zo dik als kwark, de zalm uitspreiden op een plank (plakjes overlappen elkaar een beetje) . Het mengsel als een worst verdelen over het midden van de zalm. Vervolgens een flap erover rollen en de andere helft voorzichtig eromheen rollen, zodat een rol wordt gevormd met de vulling in het midden. Een leuke variatie kun je bereiken door met een kaasschaaf brede en lange plakken van een geschilde komkommer te halen (niet de zaadjes) en deze op de bovenkant van de rol te plaatsen, voordat de zalm eromheen gaat. Het smaakt lekker fris en ziet er in plakjes gesneden heel mooi uit. De rol bedekken met plasticfolie (niet optillen, maar gewoon erover draperen) en in koelkast zo'n 2 uur verder laten opstijven. Voor het opdienen, een scherp mes nat maken en mooie gelijkmatige plakken snijden. Als voorgerecht per persoon 3 plakjes opdienen. U kunt het garneren met evt. overgebleven garnalen, kerstomaatjes, halve maantjes citroen of limoen.

Reacties