dinsdag 24 november 2009

Speculaasjes & speculaasbrokken


De winkels liggen vol met speculaas....toch gaat er niets boven zelfgebakken speculaas. De geur van de specerijen die het huis vult.... De speculaasjes en speculaasbrokken worden extra bros door Zeeuws bloem te gebruiken in plaats van zelfrijzend bakmeel. Voeg dan wel apart bakpoeder toe. Zeeuws bloem is  een soort patentbloem gemaakt van tarwe met weinig zetmeel.

Speculaasjes met amandelsnippers (ongeveer 60 stuks)

Benodigdheden:

  • 225 gram Zeeuws bloem en 7 gram bakpoeder of 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • snufje zout
  • 75 gram geschaafde amandelen
  • 150 gram koude boter
  • 2 eetlepels melk
  • 15 gram speculaaskruiden (3 afgestreken eetlepels)
  • 1 eetlepel rijstebloem (bij gebruik van een speculaasplank)

Bereiding:

Zeef de bloem in een ruime kom en meng er de suiker en zout door. De helft van de amandelen hak je zeer fijn. Hak vervolgens de boter met twee messen door het bloemmengsel tot erwtjesgrootte en voeg de melk, kruiden en amandelsnippers toe. Kneed met koele handen tot het deeg een samenhangende massa heeft gekregen. Vorm een deegbal, pak het in plasticfolie en laat dit deeg buiten de koelkast, maar wel op een koele plaats, een nacht(!) rusten. Het kan ook rustig 2 of 3 dagen op een koele plaats rusten. De specerijen krijgen dan de kans om goed in het deeg te trekken.

Warm de oven voor op 175 graden C. Bestuif de uitsparingen van de speculaasplank dun met rijstebloem en druk het deeg er stevig in. Het overtollige deeg snijd je met een scherp mesje weg. Klop de speculaasjes uit de plank op een licht beboterde bakplaat. Laten de speculaasjes niet gemakkelijk los uit de vorm, keer dan de vorm met een klap op het aanrecht en breng de speculaaspop of speculaasjes over op een bakblik. Druk wat geschaafde amandelen in het deeg en plaats de bakplaat in het midden van de oven. Bak de speculaasjes ruim 20 minuten op 175 graden C.

Heb je geen speculaasplank? Rol dan het deeg uit tot een lap van ongeveer 1 centimeter dik. Steek met een vorm (kan ook een glas zijn) speculaasjes uit of snijd met een scherp mesje uit het deeg. Of vorm een grote speculaaspop van het deeg. Prik dan het deeg voor het bakken met een vork op enkele plaatsen in.


Speculaasbrokken (ongeveer 700 gram)

Benodigdheden:

  • 250 gram Zeeuws bloem en 8 gram bakpoeder of 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 175 gram koude boter
  • 50 gram gepelde, hele amandelen
  • 1 losgeklopt ei

Bereiding:

Meng in een grote kom het bakmeel, suiker, speculaaskruiden en zout door elkaar. Boter met twee messen door het deeg snijden, tot erwtjesgrootte. Het deeg snel met koele handen tot een bal kneden. Pak het in plasticfolie en laat dit deeg buiten de koelkast, maar wel op een koele plaats, een nacht(!) rusten. Het kan ook rustig 2 of 3 dagen op een koele plaats rusten. De specerijen krijgen dan de kans om goed in het deeg te trekken.

De oven voorverwarmen op 170 graden C. Het deeg uitrollen tot een lap van 7 millimeter dik, op een bakplaat leggen en met een vork hier en daar inprikken. De amandelen in het deeg drukken en bestrijken met het ei. De speculaas 20-25 minuten bakken op 170 graden C. De speculaas laten afkoelen en in stukken breken.

Geen opmerkingen: