zondag 22 november 2009

Bakken: Sinterklaasrecepten




Nog een kleine twee weken: Sinterklaas! Mijn dochter is een 'gelovige'. Er is geen enkele twijfel. Het viel haar op dat er geen meisjespieten zijn. 'Waarom zijn er alleen jongenspieten, vroeg ze aan mij'. Ja, dat is inderdaad zo. Blijkbaar zijn ze bij Sinterklaas niet zo geëmancipeerd. Zodra Sinterklaas weer terug naar Spanje vaart, gaan we richting de Kerst! Eerst maar even wat lekkere dingen bakken voor Sinterklaas. Mijn dochter en ik hebben afgelopen week kruidnootjes gebakken. Zij bakte toen de beste, want ze maakte ze niet te groot. Ze waren heel snel opgegeten. Hierbij het recept voor de kruidnootjes:



Benodigdheden voor ca. 30 stuks:

* 40 gram zachte boter
* 50 gram bruine basterdsuiker
* 1,5 theelepel koek- of speculaaskruiden
* 100 gram zelfrijzend bakmeel
* 2 eetlepel melk (zonodig meer)
* snufje zout

Bereiding:

Oven voorverwarmen op 175 Celsius. De boter, basterdsuiker, zout en koekkruiden in een kom doen en door elkaar roeren. Bakmeel en melk toevoegen (als het deeg te kruimelig is nog een scheutje melk toevoegen) en kneden tot een samenhangende bal. Hiervan 30 kleine balletjes vormen ter grootte van een knikker. Op een ingevette bakplaat leggen, ongeveer 1 centimeter van elkaar. De balletjes iets plat drukken en in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten gaar bakken. Laten afkoelen op een rooster. Op dit recept kan gevarieerd worden door fijngehakte geroosterde pecannoten, hazelnoten, of chocola door het deeg te kneden. Maak de kruidnootjes niet groter dan een knikker, dan worden ze lekker krokant.

Geen opmerkingen: