Zoals beloofd in de vorige blog het recept van de heerlijke:
Gestoofde kip met sjalotten-kastanjesaus
Recept voor 6 personen
Serveer de
linzen met apart wat grof zeezout erbij, zodat iedereen naar smaak hiervan kan
nemen. De Puy linzen kun je kopen in natuurvoedingswinkels en blijven stevig
bij het koken. De bruine linzen van de supermarkten zijn geschikter voor
stoofschotels of soep.
Gestoofde kip met sjalotten-kastanjesaus
Recept voor 6 personen
Benodigdheden:
- 1 kilo (biologische) ontvelde kipdijfilet (of kipkarbonades, drumsticks)
- 250 gram bij voorkeur hele kastanjes
- 250 gram sjalotten (kleine gehalveerd, grote in stukken gehakt)
- takje rozemarijn, snufje tijm, blaadje laurier
- 250 milliliter volle droge witte wijn
- 1,5 dl. room
- eendenvet of olijfolie om in te bakken
- 4 tenen knoflook, gekneusd
- 1 liter kokend water
- zout/peper
- ruime braadpan (met dikke bodem)
Wrijf de
kipdelen in met zout en peper. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak
de kipdelen even rondom aan tot ze goudbruine randjes krijgen en zet dan apart
voor later.
Bak de
sjalotten in een braadpan met wat olie even aan tot ze een kleurtje hebben en
blus af met de wijn. Leg de kipdelen
erin en zoveel kokend water dat de kipdelen ruim in het vocht liggen en lekker
kunnen sudderen. Verkruimel de kastanjes
grof over de kip en voeg alle kruiderijen, zout, peper en knoflook toe. Laat op
zacht vuur met gesloten pan 45 minuten stoven, roer zo nu en dan, zodat de saus
niet aanbrandt.
Haal na de
stooftijd de kipdelen en de tak rozemarijn en laurier eruit en laat de saus op
hoog vuur inkoken tot een mooie gebonden saus ontstaat. Roer zo nu en dan. Zet evt. de staafmixer
even in de pan. Roer de room door de saus. Leg de kipdelen terug en proef of
extra zout en peper nodig is.
Lekker met
gekookte linzen en pompoen met rode ui en pecorino.
De linzen
maak je zo: reken voor 6 personen op 300
gram gedroogde kleine (Puy- of berg) linzen. De linzen hoef je niet te weken
maar wel te wassen. Opzetten met ruim water, blaadje laurier, salie en rozemarijn
(of andere tuinkruiden naar smaak en wens). Afhankelijk van de soort (Puy
linzen ca. 20-25 minuten koken) koken tot ze gaar en zacht zijn. Kruidentakken
eruit. Je brengt de linzen op smaak door een volle theelepel Dijonmosterd en
een flinke scheut lekkere olijfolie erdoor te roeren.
Reacties
De ingrediënten stonden eerder die week aangegeven in een andere blog. Maar voor jou heb ik deze erbij vermeld. Het is een heel lekker recept en ik heb het vele malen gemaakt!
Groet, Irene