donderdag 29 oktober 2009

Gestoofde kip met sjalotten-kastanjesaus en koken van Puy linzen

Zoals beloofd in de vorige blog het recept van de heerlijke:


Gestoofde kip met sjalotten-kastanjesaus


Recept voor 6 personen

Benodigdheden:
  • 1 kilo (biologische) ontvelde kipdijfilet (of kipkarbonades, drumsticks)
  • 250 gram bij voorkeur hele kastanjes
  • 250 gram sjalotten (kleine gehalveerd, grote in stukken gehakt)
  • takje rozemarijn, snufje tijm, blaadje laurier
  • 250 milliliter volle droge witte wijn
  • 1,5 dl. room
  • eendenvet of olijfolie om in te bakken
  • 4 tenen knoflook, gekneusd
  • 1 liter kokend water
  • zout/peper
  • ruime braadpan (met dikke bodem)
Bereiding:


Wrijf de kipdelen in met zout en peper. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de kipdelen even rondom aan tot ze goudbruine randjes krijgen en zet dan apart voor later.
Bak de sjalotten in een braadpan met wat olie even aan tot ze een kleurtje hebben en blus af met de wijn.  Leg de kipdelen erin en zoveel kokend water dat de kipdelen ruim in het vocht liggen en lekker kunnen sudderen.  Verkruimel de kastanjes grof over de kip en voeg alle kruiderijen, zout, peper en knoflook toe. Laat op zacht vuur met gesloten pan 45 minuten stoven, roer zo nu en dan, zodat de saus niet aanbrandt.

Haal na de stooftijd de kipdelen en de tak rozemarijn en laurier eruit en laat de saus op hoog vuur inkoken tot een mooie gebonden saus ontstaat.  Roer zo nu en dan. Zet evt. de staafmixer even in de pan. Roer de room door de saus. Leg de kipdelen terug en proef of extra zout en peper nodig is.
Lekker met gekookte linzen en pompoen met rode ui en pecorino.

De linzen maak je zo:  reken voor 6 personen op 300 gram gedroogde kleine (Puy- of berg) linzen. De linzen hoef je niet te weken maar wel te wassen. Opzetten met ruim water, blaadje laurier, salie en rozemarijn (of andere tuinkruiden naar smaak en wens). Afhankelijk van de soort (Puy linzen ca. 20-25 minuten koken) koken tot ze gaar en zacht zijn. Kruidentakken eruit. Je brengt de linzen op smaak door een volle theelepel Dijonmosterd en een flinke scheut lekkere olijfolie erdoor te roeren.

Serveer de linzen met apart wat grof zeezout erbij, zodat iedereen naar smaak hiervan kan nemen. De Puy linzen kun je kopen in natuurvoedingswinkels en blijven stevig bij het koken. De bruine linzen van de supermarkten zijn geschikter voor stoofschotels of soep.

2 opmerkingen:

Bart zei

de ingrediënten ontbreken bij dit recept, jammer.

Irene kookt zei

Bart,

De ingrediënten stonden eerder die week aangegeven in een andere blog. Maar voor jou heb ik deze erbij vermeld. Het is een heel lekker recept en ik heb het vele malen gemaakt!

Groet, Irene